Er zijn maar enkele ingrediënten nodig voor een wildgroei van algen: koolstofdioxide, licht en water. Het eeuwenoude micro-organisme floreert dankzij extreme hittegolven en kunstmest die wegloopt in water. Dat is slecht nieuws voor bijna alles en iedereen.
Maar wat als een vierde ingrediënt, kunstmatige intelligentie, de kleffe modder zou kunnen veranderen van een groeiende plaag in een middel om klimaatverandering te bestrijden?
Een groep onderzoekers bij Hypergiant, een bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie, ziet algen als een wapen dat op een nuttige manier kan worden ingezet. Hoewel algen waterdieren kunnen doden, produceren micro-algen in de de oceaan ook 50 procent van de zuurstof die mensen inademen.
Hypergiant heeft een machine gebouwd met kunstmatige intelligentie, de EOS-bioreactor. Die maakt gebruik van het vermogen van algen om koolstofdioxide op te nemen door middel van fotosynthese. Door het groeimilieu voor algen te optimaliseren, kan de bioreactor volgens hen evenveel koolstofdioxide uit de lucht halen als vierduizend vierkante meter bos.
Het is een voorbeeld van technologie om koolstof op te vangen die volgens wetenschappers nodig is om de ernstigste gevolgen van klimaatverandering af te wenden.
Niemand is er tot nu in geslaagd om aan te tonen dat een dergelijk project op grote schaal economisch kan worden uitgevoerd. Maar hoewel de EOS-bioreactor niet groter is dan een koelkast, beweert Hypergiant dat het daartoe in staat is.
De onderzoekers leggen uit dat het apparaat gebruikmaakt van het natuurlijke proces van fotosynthese om uitstoot te filteren en koolstof op te nemen. Aan de binnenkant bubbelen glazen buisjes met water en algen die zijn gegroeid in kunstmatig licht. De kunstmatige intelligentie houdt de groei van de algen in de gaten en reguleert die.
Als de CO2 is opgevangen kunnen de algen die hiervoor zijn ingezet gebruikt worden als diervoeding of voedingssupplement.
Belangrijke vraag natuurlijk hoeveel bioreactoren je nodig hebt om een meetbaar effect te hebben op de aanwezigheid van CO2 in de atmosfeer. En of de systemen commercieel rendabel zijn te maken.
Topman Ben Lamm van Hypergiant wil daar nog geen uitspraken over doen. Zeker is dat deze aanpak op korte termijn niet snel genoeg schaalbaar is om echt tot een doorbraak te komen.
Noam Bar-Zemer, een expert die Hypergiant adviseert, erkent dat er geen ei van Columbus bestaat als het gaat om de aanpak van klimaatverandering.
Lees meer:
- De machtigste zakenbank ter wereld waarschuwt: New York en Tokio lopen gevaar door klimaatverandering
- Deze 4 tieners strijden tegen laffe klimaatpolitiek – van Greta Thunberg in Zweden tot Stijn Warmenhoven in Nederland
- Is een CO2-belasting wel of geen goed idee? Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen
- Deze 8 superrampen kunnen minstens 10% van de mensheid uitroeien