Alexander Klöpping en zijn Blendle deponeerden afgelopen week zijn jaarverslag over 2016 bij de Kamer van Koophandel. En daaruit blijkt dat winst er tot nu toe niet in zit voor de online kiosk, waarmee gebruikers losse artikelen uit kranten en tijdschriften kunnen lezen.
Het voortbestaan van de onderneming is ‘onzeker’ en er bestaat ‘gerede twijfel over de continuïteit van de onderneming na april 2018’ als het de komende periode geen nieuwe investering weet aan te trekken, schrijft het Financieele Dagblad.
Uit het jaarverslag blijkt dat het bedrijf in 2016 een verlies heeft geboekt van 2,4 miljoen euro, tegenover 1,6 miljoen euro verlies in 2015.
Het eigen vermogen is negatief, met min 1,4 miljoen euro. Dat betekent dat de schulden hoger zijn dan de bezittingen. Er zijn geen winst-en-verliesrekening en kasstroomoverzicht in het jaarverslag opgenomen.
Ik zie dat ons jaarverslag nieuws is op de Twitters. Startups hebben investeringen nodig om te ontwikkelen. Dat klopt, wij ook. Gelukkig geloven onze aandeelhouders (dat zijn niet de minste) in ons, en kondigen we binnenkort zelfs weer een mooie, nieuwe investeerder aan.
— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 28. Dezember 2017
Deze zomer ontsloeg Blendle negen van de circa zeventig medewerkers, volgens oprichter Alexander Klöpping omdat het bedrijf te hard wilde groeien. De jonge ondernemer zei een jaar geleden tegenover Business Insider dat de Nederlandse activiteiten van Blendle winstgevend zijn. “Als je alleen het personeel meerekent dat werkt aan de Nederlandse versie en kijkt naar de kosten en omzet, zouden we winstgevend zijn.”
Maar Blendle zit niet alleen in Nederland. Er is ook “behoorlijke groei” in Duitsland en de VS, waar Blendle respectievelijk in 2015 en in 2016 live ging.
Om die investeringen in het buitenland te kunnen dragen is Blendle in gesprek met nieuwe investeerders. Volgens Klöpping zitten die gesprekken in de afrondende fase.
Overigens: mensen die nu op basis paragraafje in jaarverslag doemdenken over Blendle hebben nog nooit een jaarverslag gelezen. Standaardtekst. https://t.co/3AvOHGKaLe
— Sander S (@SanderQuote) 28. Dezember 2017
In april 2017 maakte Blendle nog bekend dat het Japanse mediaconcern Nikkei instapt als investeerder, net als het Amsterdamse investeringsfonds INKEF Capital. Om welke bedragen het gaat, werd niet naar buiten gebracht. Blendle wist eerder al een investering van 3 miljoen euro op te halen bij The New York Times en de Duitse mediareus Axel Springer.
UPDATE: In mei 2018 liet Blendle weten 4 miljoen euro aan nieuwe investeringen te hebben opgehaald.