- Medisch onderzoek in het ziekenhuis in Berlijn wijst erop dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny inderdaad vergiftigd is, zoals zijn aanhang en familie al beweerden.
- Navalny werd donderdag doodziek in een vliegtuig op weg naar Moskou, vermoedelijk omdat iemand gif in zijn thee heeft gedaan.
- Hij is al jarenlang de leider van het verzet tegen Vladimir Poetin, maar werd geweigerd als presidentskandidaat bij de verkiezingen van 2018.
Medisch onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd. Dat hebben artsen van het ziekenhuis in Berlijn waar Navalny is opgenomen maandag gezegd.
Navalny werd donderdag doodziek in een vliegtuig op weg naar Moskou, vermoedelijk omdat er iets in zijn thee is gedaan.
Zaterdag werd hij naar Berlijn gebracht. Zijn medestanders spraken meteen van vergiftiging. Artsen in een ziekenhuis in Omsk, waar hij eerst werd opgenomen, hielden het op een stofwisselingskwaal.
Zijn aanhangers beschuldigden het Russische ziekenhuis, dat in eerste instantie geen toestemming gaf Navalny over te brengen naar Duitsland, van vertragingstactieken om te voorkomen dat het mogelijke gif nog gedetecteerd zou kunnen worden.
Zijn Duitse artsen zeggen nog niet te weten om welke specifieke stof het gaat, maar hebben aanwijzingen dat Navalny is vergiftigd met een stof uit de groep van cholinesteraseremmers, een medicijn dat de gevolgen van bepaalde vormen van dementie kan afremmen.
Er bestaat nu geen acuut gevaar voor zijn leven, maar er wordt wel gevreesd voor de gevolgen voor zijn gezondheid op lange termijn, vooral voor het zenuwstelsel.
Wie is Aleksej Navalny?
De 44-jarige Aleksej Navalny heeft zich het afgelopen decennium ontpopt tot oppositieleider en grootste criticaster van de Russische president Vladimir Poetin. Hij is van oorsprong advocaat en is al meerdere keren gearresteerd voor zijn activiteiten.
Navalny kwam volgens een portret dat Veronika Bondarenko van Business Insider van hem maakte voor het eerst in de schijnwerpers te staan in 2007, toen hij een LiveJournal-pagina opende waarop hij details naar buiten bracht over de corruptie van hooggeplaatste Kremlin-ambtenaren.
Door aandelen te kopen in de grootste olie- en gasbedrijven van Rusland kreeg Navalny toegang tot vertrouwelijke overheidsdocumenten, die hij vervolgens publiceerde op zijn site om corruptie en misbruik van staatsfondsen aan te tonen.
De daaropvolgende jaren publiceerde Navalny regelmatig vertrouwelijke documenten op zijn site over twijfelachtige deals die door leden van de Russische overheid worden gemaakt. Daardoor kreeg hij een aardige politieke achterban, zowel op sociale media als daarbuiten.
In 2011 richtte Navalny zijn anticorruptiestichting op en hielp hij bij de organisatie van een aantal protesten tegen verkiezingsfraude in de verkiezingen van 2011, waarbij de partij van de toenmalige president Medvedev en Vladimir Poetin veruit de grootste partij in het Russische parlement werd. De protestacties leiden tot behoorlijk wat media-aandacht vanuit het Westen. Hij is in 2012 als enige Rus opgenomen in de lijst van 100 meest invloedrijke personen van Time.
Navalny is meerdere malen gearresteerd vanwege zijn protestacties en sindsdien geprezen als onder meer "de laatste verzetsheld van Rusland" en "de grootste angst van Vladimir Poetin".
Navalny is geweigerd als presidentskandidaat
Hij probeerde burgemeester van Moskou te worden. Hij verloor uiteindelijk met een onverwacht kleine marge van een handlanger van Poetin.
Tijdens de campagne werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenis voor verduistering, maar hij werd na het aantekenen van hoger beroep al snel weer vrijgelaten. De straf werd omgezet in 3,5 jaar voorwaardelijk.
Navalny wilde ook meedoen aan de Russische presidentsverkiezingen van 2018, maar werd niet toegelaten vanwege 'criminele activiteiten uit het verleden'.
Vorig jaar bedacht Navalny nog het zogeheten ‘slimme stemmen’ om ervoor te zorgen dat kandidaten van regeringspartij Verenigd Rusland niet worden gekozen. In veel regio's verloor Verenigd Rusland daardoor fors bij de lokale verkiezingen en verloor de partij zelfs bijna de meerderheid in de Moskouse gemeenteraad.
Eerdere neutralisatiepogingen hebben Navalny er niet van weerhouden zijn strijd tegen Poetin voort te zetten. Deze vergiftiging met bijna fatale afloop zal zijn strijdlust wellicht alleen maar doen toenemen. Al is het nog de vraag of hij goed zal herstellen.