- Aluminiumfabrikant Aldel uit Delfzijl is failliet verklaard nadat laatste reddingspogingen op niets zijn uitgelopen.
- De fabriek lag al sinds begin september stil, omdat het door de gascrisis onmogelijk is geworden om nog rendabel te blijven produceren.
- Het is al de derde keer in zijn bestaan dat Aldel bankroet is.
- Lees ook: Kabinet bereid in totaal €3,1 miljard steun te bieden aan mkb’ers die veel energie verbruiken: maximaal €160.000 per bedrijf
Aluminiumfabrikant Aldel uit Delfzijl is failliet verklaard nadat reddingspogingen op niets zijn uitgelopen, melden verschillende media. De fabriek lag al sinds begin september stil, omdat het door de gascrisis onmogelijk is geworden om nog rendabel te blijven produceren.
“Wij zijn nu de eerste die omvallen”, zegt financieel directeur Eric Wildschut tegen NRC. “Ik heb de vreselijk grote vrees dat er nog veel bedrijven gaan volgen als er niets gebeurt.”
Eerder deze week had de aluminiumproducent al uitstel van betaling aangevraagd en onderhandelingen in de afgelopen dagen met investeerders en financiers over de voortzetting van het bedrijf zijn mislukt. De laatste hoop was volgens RTV Noord de Zwitserse multinational Glencore. Daar zijn dinsdag nog gesprekken mee gevoerd, maar dat heeft niks opgeleverd.
Aldel twee keer eerder failliet
Het bedrijf verkeert al langer in zwaar weer. Eind vorig jaar moesten al zo’n 120 mensen vertrekken bij Aldel toen directeur Chris McNamee het bedrijf overnam van de Amerikaanse investeringsmaatschappij York Capital. Met die overname werd toen een dreigend faillissement afgewend.
Sinds begin september is Aldel ‘op de waakvlamstand gegaan’ en werkte er nog maar 25 werknemers, met het oog op een eventuele doorstart. Volgens de fabriek was dat noodzakelijk geworden door “de torenhoge energieprijzen en een gebrek aan overheidssteun”.
In 2013 en 2017 ging Aldel ook al eens failliet. Volgens de NOS gaat een door de rechtbank aangewezen curator nu kijken of er kandidaten zijn te vinden die de failliete fabriek willen overnemen.
Nieuwe investeerder nodig vóór de kerst
Aldel moet voor kerst een nieuwe investeerder hebben gevonden, anders stopt het bedrijf in Delfzijl definitief. Curator Erik Eshuis denkt niet dat hij na die tijd alsnog een geïnteresseerde partij vindt voor het overnemen van de gieterij en smelterij en de zeker 10 miljoen euro aan opgebouwde schulden.
Volgens Eshuis is de gang van zaken nu dezelfde als bij de vorige bankroeten. De komende maanden wordt het bedrijf op een waakvlam gehouden, zodat alles weer binnen vijf dagen zou kunnen worden opgestart. Als de apparaten allemaal zouden worden uitgeschakeld en de ongeveer 25 overgebleven werknemers zouden verdwijnen, duurt het veel langer om weer te beginnen.
Het kleine aantal overgebleven medewerkers - zo'n 175 van de 200 werden eerder ontslagen - blijft in ieder geval de komende maanden in dienst voor als een nieuwe financier wordt gevonden. Als dat eind dit jaar nog niet zo is, worden ze ontslagen en krijgen ze nog wat geld mee van de belangrijke financier en grondstoffenhandelaar Glencore.
Met ook de langlopende financiering vanuit Glencore erbij bedragen de schulden ongeveer 40 miljoen euro, anders 10 miljoen. Volgens Eshuis kan de gieterij van Aldel door de gedaalde gasprijs nu alweer winstgevend zijn, aan het laten draaien van de smelterij is meer risico verbonden. Die ligt al een jaar stil door hogere elektriciteitskosten, maar deze kan uiteindelijk ook meer opleveren.
De winstgevendheid hangt af van de manier waarop de smelterij wordt ingericht, zegt Eshuis.