De bauxietindustrie in Suriname zit in zwaar weer. Als gevolg van de lage wereldmarktprijzen voor bauxiet is Suralco genoodzaakt de productie drastisch te verminderen.
Het bedrijf, een dochteronderneming van het Amerikaans aluminiumbedrijf Alcoa, wil dat de Surinaamse regering met financiële steun over de brug komt om het bedrijf in Suriname te houden.
900 banen weg
Het was president Desi Bouterse zelf die het slechte nieuws dinsdagmiddag bekendmaakte tijdens een vergadering van het Surinaamse parlement. Om de kosten te drukken wil Suralco de productie van aluinaarde uit bauxiet de komende jaren tot een derde van de maximale productie terugbrengen. Hierdoor zullen ongeveer 900 Surinamers hun baan verliezen Toch hoopt het bedrijf op betere tijden en overweegt het daarom over enkele jaren 180 miljoen Amerikaanse dollar te investeren in een nieuwe mijn die het bedrijf in de toekomst van bauxiet moet voorzien.
Suralco stelt echter voorwaarden aan investering. De belangrijkste is dat Suriname een deel betaalt van de 40 miljoen Amerikaanse dollar die Suralco aan het Nederlandse bedrijf Boskalis moet betalen. Boskalis verzorgt het mijnen en transporteren van het bauxiet naar de raffinaderij. De 40 miljoen is bedoeld als compensatie voor het verlies aan werk door de lagere productie.
Flexibele producties
De woordvoerder van het Nederlandse bedrijf, Martijn Schuttevaer, zei tegen het ANP dat het bedrijf zich voorlopig geen zorgen maakt over de ontwikkelingen in Suriname. ,,Ons contract is afgestemd op flexibele producties. Het regelt dat wij onze kosten altijd betaald krijgen. En tot nu toe heeft Suralco zich daar altijd netjes aan gehouden”, aldus Schuttevaer, die overigens nog niet had gehoord dat het bedrijf de Surinaamse regering nu gedeeltelijk wil laten opdraaien voor die extra kosten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl