De Frans-Amerikaanse fabrikant van telecomapparatuur Alcatel-Lucent wil flink afslanken.

De Franse fabrikant van netwerk- en communicatieapparatuur Alcatel-Lucent gaat tot eind 2015 10 duizend banen schrappen,  zo maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het gaat om 4.100 banen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, 3.800 banen in Azië en 2.100 banen in Noord- en Zuid-Amerika.

Met de ingreep verdwijnt meer dan 10 procent van het totale personeelsbestand van 72.000 man dat eind december op de loonlijst stond. het Frans-Amerikaanse bedrijf hoopt hiermee een kostenreductie van één miljard euro te realiseren.

Alcatel moet snijden

Alcatel-Lucent moet flink in de kosten snijden om weer winstgevend te worden. Rivaal Nokia voerde in 2011 een vergelijkbare reorganisatie door, waarbij 17.000 arbeidsplaatsen werden geschrapt. De Europese bedrijven hebben in toenemende mate last van Aziatische concurrenten als Huawei die apparatuur goedkoper kunnen aanbieden.

Volgens analisten die de zakenkrant The Wall Street Journal sprak, kan de afslankingsoperatie bij Alcatel-Lucent een voorbode zijn om delen van het bedrijf of de gehele onderneming aan Nokia te verkopen. (Lees ook: 'Nokia bekijkt overname Alcatel-Lucent'). De Finnen brengen hun mobieltjestak onder bij Microsoft en gaan zich net als Alcatel zo veel mogelijk op netwerk-apparatuur richten.

Alcatel-Lucent: waarom wel/niet?

Als Nokia grote stappen wil zetten op de telecommarkt, dan zou een deal met Alcatel-Lucent helpen. Het Frans-Amerikaanse bedrijf heeft lucratieve contracten met de twee grootste Amerikaanse providers en met China Mobile, de grootste telecomaanbieder ter wereld met 750 miljoen klanten.

Maar het concern kampt ook met financiële tegenslagen sinds het in 2006 ontstond door een fusie van het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent Technologies. In het tweede kwartaal boekte het bedrijf een nettoverlies van 885 miljoen euro, door eenmalige afschrijvingen en herstructureringskosten. Alcatel-Lucent is daarnaast bezig met een drastisch kostenbesparingsplan.

Bovendien zijn er vragen over de bedrijfscultuur binnen Alcatel-Lucent. De Fransen en Amerikanen zouden moeilijk met elkaar door een deur kunnen. Daarom werd in 2008 de Nederlander Ben Verwaayen binnengehaald om de kampen nader tot elkaar te brengen. Hij vertrok begin dit jaar. De vraag is of een fusie met de Finnen niet voor nog meer problemen zorgt binnen een bedrijf dat al worstelde met cultuurverschillen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl