Op de sinterklaasartikelen die vanaf eind deze week in de supermarkten van Albert Heijn liggen, is ook Zwarte Piet te vinden. Zowel die in de klassieke vorm (zwart) als wat meer bruinere pieten en pieten met roetvegen.
In vergelijking met voorgaande jaren verandert er niet veel. Zwarte Piet is, hoe je het wendt of keert, onderdeel van deze sinterklaascultuur, zo stelt Ahold, moederconcern van Albert Heijn, donderdag.
“Dat culturele gebruiken rond het geliefde sinterklaasfeest ook kwetsend kunnen zijn, vinden we oprecht vervelend. Helaas kunnen we het niet voor iedereen goed doen. Waar mogelijk houden we rekening met lokale voorkeuren”, zegt een woordvoerder. Er zijn ook artikelen waar geen Zwarte Piet op staat, zegt hij.
Ingewikkelde discussie
Ahold vindt de discussie over Zwarte Piet een ingewikkelde en zegt blij te zijn dat Detailhandel Nederland een van de partijen is die meedoet aan het rondetafeloverleg van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Winkeliers willen duidelijkheid en houvast over Zwarte Piet en vinden dat ze onterecht deel uitmaken van de discussie over het uiterlijk van de piet.
“Als leverancier van sinterklaasplezier vindt Albert Heijn dat de schoen zetten, pakjesavond, samen liedjes zingen en typische sinterklaaslekkernijen bij dit kinderfeest centraal moeten staan”, zegt de woordvoerder verder.
Gemengde pieten bij Jumbo
Jumbo, een andere supermarktketen, maakte onlangs bekend dat dit jaar op verpakkingen en andere winkelcommunicatie zowel zwarte als witte pieten te zien zijn. Het bedrijf wilde zich vorig jaar nog niet mengen in de discussie over het uiterlijk van Piet, maar vindt dat het daar nu wel tijd voor is.
Jumbo zegt de lijn van het Sinterklaasjournaal te willen volgen. De NTR, dat het programma uitzendt, speelde vorig jaar in op de discussie door een blanke piet in opleiding door de schoorsteen te laten komen en daardoor een klein beetje zwarter was geworden. In het Sinterklaasjournaal waren ook traditionele zwarte pieten te zien.
Geen Zwarte Piet op basisscholen
Naast de detailhandel is het uiterlijk van piet ook een discussiethema op veel scholen. Op openbare basisscholen in Utrecht wordt het feest vanaf dit jaar gevierd zonder Zwarte Piet. “De figuur van Zwarte Piet heeft racistische aspecten”, stellen de openbare basisscholen in Utrecht. “Het onderwijs heeft een verantwoordelijke rol in de opvoeding van jonge kinderen. Voor Zwarte Piet of andere kwetsende negatieve stereotyperingen, is geen plaats in het sinterklaasfeest op onze scholen.”
Eerder spraken de de schoolbesturen in Den Haag met elkaar af voortaan te gaan voor een neutrale Piet, eentje zonder discriminerende kenmerken. Ook op openbare scholen in Rotterdam is de klassieke Zwarte Piet niet meer welkom.
In augustus oordeelde een VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie dat de Nederlandse overheid actief de stereotypen moet bestrijden die aan het personage Zwarte Piet vastzitten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kenmerken die mensen kunnen doen denken aan het slavernijverleden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl