AkzoNobel presenteert op 19 april zijn plannen voor de afsplitsing van chemietak Specialty Chemicals. Dat meldde het verf- en chemiebedrijf dinsdag.
AkzoNobel maakte eerder deze maand bekend dat de strategische mogelijkheden voor de afsplitsing werden onderzocht, nadat het Amerikaanse verfbedrijf PPG Industries een ongevraagd overnamebod op Akzo had gedaan. De splitsing moet twee ,,gefocuste” bedrijven opleveren, die op lange termijn meer waarde opleveren dan het huidige AkzoNobel als geheel.
Het concern komt op de investeerdersbijeenkomst van 19 april ook met een bijgewerkte financiële richtlijn en groeiplannen ,,die de voordelen van de twee gefocuste bedrijven zullen tonen”. Ook worden de resultaten van het eerste kwartaal die dag gepubliceerd.
Overnamebod PPG
AkzoNobel wees vorige week ook een tweede bod van PPG af. De aanhoudende weigering van het bedrijf om met zijn Amerikaanse concurrent te gaan praten heeft veel kwaad bloed gezet bij grote aandeelhouders van AkzoNobel. Zij zien wel brood in een overname.
,,Wij zijn in de beste positie om deze plannen zelf te realiseren door verder te bouwen op de uitgezette koers van het bedrijf”, stelde topman Ton Büchner dinsdag echter nogmaals. ,,Onze nieuwe strategie zal de waarde die het bedrijf bezit verder doen ontluiken.”
Bij de afwijzing van het bod van de Amerikanen heeft AkzoNobel zes redenen genoemd:
1)Het bod biedt niet genoeg waarde voor aandeelhouders. De directie van AkzoNobel denkt met haar eigen plannen – verkoop van de divisie voor speciaalchemie en overnames in de verfsector – meer waarde te kunnen toevoegen.
2)Het bod van PPG is voor een groot deel in aandelen en is voor een groot deel gefinancierd met schulden. Dat is te risicovol vindt de directie van AkzoNobel. Het bedrijf betaalt zo min of meer z’n eigen overname.
3)Overname van AkzoNobel door PPG zou het nodig maken om flink te snijden in markten waar het bedrijf te dominant dreigt te worden. Er zijn dus problemen te verwachten met toezichthouders.
4)De overname zou leiden tot significante reductie van het aantal banen. Daar geeft PPG geen duidelijkheid over, wat onzekerheid geeft voor werknemers.
5)Het bod doet geen recht aan de vragen die diverse belanghebbenden – naast aandeelhouders ook klanten en werknemers – hebben. Zaken als de toekomst van investeringen in onderzoek en ontwikkeling en pensioenregelingen zijn niet uitgewerkt.
6)Er is een fors cultuurverschil tussen de twee bedrijven, vooral op het gebied van duurzaamheid, waar geen recht aan wordt gedaan.
AkzoNobel moet aan de bak
De vraag is of Akzo-topman Ton Büchner de eigen aandeelhouders met deze argumenten echt kan overtuigen. De enige echte mogelijkheid voor AkzoNobel om toekomst in eigen hand te houden is een vlucht voorwaarts, zoals genoemd in punt één.
Büchner moet daarbij de truc herhalen die zijn voorganger Hans Wijers toepaste als topman van AkzoNobel.
Toen Wijers in 2003 aantrad, was AkzoNobel een divers bedrijf met chemie-, verf- en farmaceutische activiteiten. Wijers gaf het bedrijf meer focus met een dubbelslag: hij verkocht de farmaceutische tak Organon en kocht het Britse verf- en chemieconcern ICI. Daardoor kreeg AkzoNobel meer focus: voornamelijk groot in verf en daarbij wat speciaalchemie.
Büchner wordt nu gedwongen die transformatie te versnellen. De resterende chemie-activiteiten gaan de verkoop in, met een mogelijke opbrengst van zo’n 10 miljard euro. Dat geld moet ingezet te worden om overnames te doen op verfgebied.
Als dat lukt kan AkzoNobel PPG, de huidige nummer één ter wereld op verfgebied, van de troon stoten. En wordt een overname van AkzoNobel een stuk minder waarschijnlijk.