Als gevolg van de gestegen prijzen van onder meer olie, stond de zogenoemde ebitda-marge, de verhouding tussen opbrengsten en kosten, onder druk. Dat was vooral merkbaar bij de divisie Performance Coatings.
Ook bij de verfdivisie Decorative Paints was er sprake van margedruk, onder meer doordat een herstel van de vraag in de volwassen markten in Europa en de Verenigde Staten vrijwel uitbleef, zo liet topman Hans Wijers donderdag weten. Voor het hele bedrijf daalde de ebitda-marge in het vierde kwartaal van 11,9 procent in 2009 naar 10,4 procent.
Lagere marges
Volgens financieel topman Keith Nichols zullen ook in het eerste kwartaal van 2011 de marges lager uitvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Vanaf het tweede kwartaal zal daar echter verbetering optreden, doordat het concern de hogere prijzen door zal berekenen. AkzoNobel verwacht dat ook in 2011 grondstofprijzen met circa 5 procent stijgen.
Behalve het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal waren de andere resultaten van AkzoNobel beter dan analisten hadden verwacht. De omzet ging met 17 procent omhoog tot 3,62 miljard euro en de nettowinst kwam uit op 162 miljoen euro, van een verlies van 60 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2009.
Opkomende markten
Voor heel 2010 kwam de omzet 12 procent hoger uit op 14,6 miljard euro en steeg de nettowinst met 165 procent tot 754 miljoen euro. Ook het bedrijfsresultaat en de marge gingen over heel 2010 omhoog.
De groei haalt AkzoNobel voornamelijk uit de opkomende markten, die nu zo'n 40 procent van de omzet van het concern uitmaken. In China heeft AkzoNobel inmiddels zo'n vierduizend (franchise-) verfwinkels staan, duizend meer dan eind 2009. Ook in andere Aziatische landen en in Latijns-Amerika breidt het bedrijf fors uit. Ook voor Oost-Europa heeft AkzoNobel ,,ambitieuze doelstellingen'', vertelde Wijers. In die regio wil het bedrijf tegen 2015 ruim twee keer zo groot worden als nu.
Groei
In de groeimarkten steeg de omzet van AkzoNobel over heel 2010 met 20 procent. In de volwassen markten ging de omzet met bijna 10 procent vooruit.
Voor de meeste Europese landen voorziet Wijers dit jaar geen groei. In de VS lijkt in het vierde kwartaal een heel lichte verbetering te zijn opgetreden. Misschien is daar ,,de bodem bereikt'', aldus de topman.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl