- Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling.
- De nieuwe Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU) is permanent geldig.
- In cao-onderhandelingen wordt onder meer afgesproken welke beroepen er precies onder vallen.
- Lees ook: Waarom het Nederlandse pensioenstelsel het best ter wereld is, volgens deze ranglijst
Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling voor zware beroepen.
Dit melden het ministerie en vakbond FNV.
De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen, maar de nieuwe regeling is permanent geldig. In cao-onderhandelingen wordt afgesproken welke beroepen er precies onder vallen.
Door in de nieuwe Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU) gerichter afspraken te maken “komt vervroegd uittreden met een RVU terecht waar dat nodig en verantwoord is”, staat in de Kamerbrief. Dit was een wens van het ministerie, omdat de arbeidsmarkt al krap is.
In de nieuwe regeling is ook afgesproken dat er per werknemer tot 300 euro per maand extra bij kan komen. Het gaat volgens FNV-bestuurder Piet Rietman om een fiscale vrijstelling die werkgevers kunnen uitkeren aan werknemers en geldt drie jaar, totdat de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Over de precieze hoogte worden afspraken gemaakt in cao-onderhandelingen.
Verder is afgesproken dat elke drie jaar wordt gekeken of de nieuwe regeling goed werkt en of niet te veel mensen er gebruik van kunnen maken. Als meer dan 15.000 mensen hieronder vallen, gaan het kabinet en vakbonden met elkaar in gesprek over "de oorzaken, de gerichtheid en bijsturen".
Lees ook: Hoe veilig is je pensioen straks in nieuw stelsel?
'Akkoord vroegpensioen biedt perspectief'
Het akkoord over de vroegpensioenregeling biedt mensen in Nederland met zwaar werk een "duidelijk perspectief". Dat zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) toen hij bekendmaakte dat het kabinet, werknemers- en werkgeversorganisaties eruit zijn.
Volgens Van Hijum ligt er een breed pakket aan afspraken, die zowel oplossingen bieden aan mensen die niet gezond kunnen doorwerken tot hun pensioen maar ook voor de vergrijzing en arbeidsmarktkrapte. "Door aan de ene kant een stevige agenda uit te werken voor gezond langer doorwerken en anderzijds ruimte te bieden voor eerder uittreden, maar dan wel beter gericht."
De minister zei "dankbaar" te zijn "dat we na een lang proces met onder andere stakingen samen tot een akkoord zijn gekomen waarbij we recht doen aan mensen met een zwaar beroep".
Werkgeversorganisaties en vakbonden leggen het akkoord nu voor aan hun achterban.