De olieprijs is maandagochtend flink gedaald. Dit in reactie op het akkoord over het kernprogramma van Iran, één van de grotere olie- en gaslanden in de wereld.

De verwachting is dat de deal het internationale aanbod van olie op korte termijn licht kan verhogen. In de ochtendhandel zakte de prijs van een vat Brentolie op de termijnmarkt met bijna 3 procent tot 108,11 dollar. De prijs van Amerikaanse olie ging 1,6 procent omlaag tot 93,37 dollar per vat.

De olieprijs liep de afgelopen weken juist op doordat de kansen op een deal met Iran leken te zijn geslonken.

Na Rusland is Iran grootste gasproducent

Iran beschikt over de op vier landen na grootste oliereserves ter wereld en is na Rusland het grootste gasland ter wereld, aldus schattingen van het Amerikaanse energiebureau EIA. Het internationale sanctieprogramma, dat zich richt tegen de mogelijke ontwikkeling van een atoombom door Iran, beperkt echter voorlopig nog de mogelijkheden voor Iran om zijn olie- en gaspotentieel volledig te benutten.

Aanscherping van internationale sancties, die de exportmogelijkheden beperken, zorgde ervoor dat Iran in 2012 zijn olieproductie zag dalen tot 3,4 miljoen vaten per dag, tegen ruim 4 miljoen vaten per dag in 2011.

Akkoord Iran: olieprijs omlaag

Hoewel de Europese en Amerikaanse handelssancties tegen de Iraanse olie-export grotendeels van kracht blijven, kan de uitvoer van Iran de komende tijd wat stijgen.

Iran kwam de afgelopen maanden vrijwel niet toe aan zijn exportlimiet van 1 miljoen vaten per dag, maar zal dat dankzij soepelere randvoorwaarden in de komende weken naar verwachting wel weten te halen.

De oliesancties hebben de Iraanse economie de afgelopen tijd zwaar onder druk gezet en hebben geleid tot een enorme inflatie in het land. De waarde van de Iraanse munt (de rial) ten opzichte van de dollar is de afgelopen 2 jaar gehalveerd, net zoals de inkomsten uit de olie-export. Daarnaast is voor ruim 50 miljard dollar aan Iraanse reserves bevroren.

Analisten van Goldman Sachs gaven maandag aan dat het akkoord voorlopig nauwelijks invloed zal hebben op de aanvoer van olie uit Iran, aangezien de Amerikanen al duidelijk hebben gemaakt dat de Iraanse olie-export het komend halfjaar niet mag toenemen.

Een versoepeling van Europese sancties ten aanzien van de verzekeringskosten die gelden voor Iraanse olietankers, kan er wel voor zorgen dat de mogelijkheden voor de opslag van olie toenemen, aldus de bank.

Iran mag uranium 'vreedzaam' verrijken

Het akkoord dat is gesloten over het nucleaire programma van Iran is pas een begin. ,,Nu begint het moeilijkste onderdeel pas", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag. ,,Nu moeten we proberen om een alomvattende oplossing te vinden."

Na jarenlang getouwtrek hebben Iran en zes grootmachten vooruitgang geboekt in het conflict over het omstreden Iraanse kernprogramma. De partijen spraken in het Zwitserse Genève onder meer af dat Iran wel uranium blijft verrijken, maar tot een lager niveau. In ruil daarvoor worden internationale sancties versoepeld.

,,Een grote eerste stap richting een allesomvattende oplossing'', zei de Amerikaanse Barack Obama zondag. Volgens hem opent de deal een ,,nieuwe weg naar een veiliger wereld''.

Inspecteurs van de IAEA gaan Iran regelmatig bezoeken om er op toe te zien dat er geen nucleair materiaal wordt gebruikt voor militaire doeleinden.

Israel ongerust over Iran

Een Iraans kernwapen is een schrikbeeld van het Westen en Israël. Maar dat laatste land is zeer ontevreden met de afspraken. ,,Een historische vergissing'', benadrukte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Volgens Israël worden de sancties versoepeld, terwijl de belangrijkste delen van het Iraanse nucleaire programma intact blijven.

De Iraanse premier Hassan Rohani vatte de afspraken op als een erkenning van het ,,recht van Iran'' om een nucleair programma voor vreedzame doeleinden te hebben. Hij liet weten dat gesprekken over een completer akkoord over het kernprogramma onmiddellijk zullen beginnen.

Onderhandelaars van Iran, de VS, Rusland, China, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk spraken sinds woensdag met elkaar. Zaterdag schoven onder anderen Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov aan om onder leiding van EU-buitenlandchef Catherine Ashton de puntjes op de i te zetten.

De landen hebben afgesproken dat Iran uranium niet verder zal verrijken dan 5 procent. De voorraad uranium die al voorbij dat niveau is verrijkt, wordt gereduceerd. Hoogverrijkt uranium kan worden gebruikt voor kernwapens.

In ruil zullen de komende tijd geen nieuwe sancties worden opgelegd. Een aantal bestaande sancties tegen Iran wordt versoepeld. Dat levert het land naar verwachting zo'n 7 miljard dollar op.

Het akkoord geldt in ieder geval voor het komende half jaar. In die tijd wordt geprobeerd afspraken te maken voor de langere termijn.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl