- De leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn het eens geworden over een onderhandelaarsakkoord voor een nieuw kabinet.
- Het akkoord wordt dinsdag voorgelegd aan de beoogde coalitiefracties en dan met wellicht enige aanpassingen woensdagmiddag gepresenteerd.
- Na een Kamerdebat over de formatie kan VVD-leider Mark Rutte dan beginnen met het samenstellen van zijn vierde kabinet.
- Lees ook: Dit is er al uitgelekt over het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie
De leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn het maandagavond eens geworden over een onderhandelaarsakkoord voor een nieuw kabinet. Dat melden de informateurs na opnieuw urenlang overleg tijdens de langste kabinetsformatie ooit. Het is ruim 38 weken geleden dat er verkiezingen waren voor de Tweede Kamer.
“De tekst is nu akkoord”, zei een woordvoerder van de informateurs. Aan de tekst van de onderhandelaarsakkoord worden nu de “laatste aanpassingen”gedaan zodat het dinsdag naar de fracties kan, voegde hij eraan toe. Het overleg van de fractieleiders gaat maandagavond nog even door om de laatste zaken af te handelen.
De fracties van de vier beoogde coalitiepartijen zullen zich dinsdag uitspreken over het akkoord. Daarna zullen de partijleiders vermoedelijk weer bijeenkomen om te praten over mogelijk kleine aanpassingen van het akkoord waarop fracties aandringen.
Het is de bedoeling dat de vier partijleiders het coalitieakkoord woensdagmiddag presenteren. Dan gaat het stuk ook naar de rest van de Tweede Kamer.
‘Dunner regeerakkoord dan vier jaar geleden’
VVD, D66, CDA en ChristenUnie begonnen in oktober te praten over een doorstart van het kabinet-Rutte III. Dat was mogelijk geworden omdat D66 eind september haar blokkade van de ChristenUnie had opgegeven. De Democraten hoopten lang een “progressieve” coalitie te kunnen vormen waaraan ook PvdA en GroenLinks zouden deelnemen. Dat was een brug te ver voor VVD en CDA.
Het is de formerende partijen gelukt "een dunner regeerakkoord" te schrijven dan vier jaar geleden, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Er zijn volgens hem minder gedetailleerde afspraken gemaakt. Dat biedt meer ruimte voor de Tweede Kamer.
D66-leider Sigrid Kaag noemt het maandag bereikte onderhandelingsresultaat "mooi en gebalanceerd". Zij zegt het "met plezier en hoop" voor te leggen aan haar fractiegenoten. De Tweede Kamerfracties van de vier partijen buigen zich dinsdag over de gemaakte afspraken.
VVD-voorman Mark Rutte spreekt van "een goed akkoord", maar benadrukt dat alles valt of staat met de uitvoering. Zijn CDA-collega Wopke Hoekstra is blij dat de partijen er eindelijk uit zijn. "Het heeft lang geduurd en het had af en toe wel iets van een tangverlossing", vindt hij. Ook Hoekstra zegt tevreden te zijn over het onderhandelingsresultaat.
Kabinet wordt begin 2022 beëdigd
De partijen hebben steeds gezegd te streven naar een regeerakkoord op hoofdlijnen. Dat is niet helemaal gelukt, vindt informateur Wouter Koolmees (D66). "Er zijn wel iets meer afspraken gemaakt." Meer details over het akkoord wil hij nu nog niet kwijt. "We zijn er nog niet, we moeten eerst nog langs de fracties."
Nadat de fracties er over hebben gesproken, komen de partijleiders woensdagmorgen nog een keer bijeen om te praten over mogelijke aanpassingen voorgesteld door de fracties. Later die ochtend is dan de presentatie van het akkoord. Dan willen de informateurs ook meer toelichting geven.
Waarschijnlijk wordt donderdag over het akkoord in de Tweede Kamer gesproken. Na het debat kan Rutte als formateur aan de slag. Hij gaat dan de toekomstige bewindslieden ontvangen. Ergens in de tweede week van januari wordt dan het kabinet beëdigd, mogelijk op 10 januari.