Ajax heeft voor het eerst in 21 jaar weer een Europese finale gehaald. Maar in de uitwedstrijd van de halve finale van de Europa League tegen Olympique Lyon ging het nog bijna mis.

Na de eerdere 4-1 thuisoverwinning gingen de Amsterdammers in Lyon met 3-1 onderuit. Net genoeg om toch de finale te bereiken.

De enige goal van Ajax viel in de 27e minuut van de eerste helft en werd gemaakt door Kasper Dolberg. Er leek na dat belangrijke openingsdoelpunt geen vuiltje aan de lucht, maar vlak voor rust maakte Lyon binnen twee minuten twee goals en werd het flink nagelbijten voor alle Ajax-fans.

Maar in de tweede helft kon Lyon alleen nog een derde doelpunt maken en niet de noodzakelijke vierde. Ook niet in de hectische slotfase nadat Nick Viergever met rood van het veld moest.

In de finale is Manchester United de tegenstander. Van de voorgaande negen finales voor Ajax in de Europa Cup 1, Champions League, Europa Cup 2 of UEFA Cup gingen er zes gewonnen en drie verloren.

Trots bij Klaassen

"Het was overleven", zei Ajax-aanvoerder Davy Klaassen tegen RTL7. ,,Zij hadden nog één doelpunt nodig, namen alle risico's, wij hadden nog maar tien man... We hebben stand gehouden. Ik ben trots.''

,,Wat een spanning'', vervolgde Klaassen. Hij sprak van een Ajax met twee gezichten. ,,In de ArenA waren we geweldig. Hier in de eerste helft ook. Daarna vielen we terug. Juist in die fase hebben we ons met al onze onervarenheid een vechtmachine getoond. Dat was klasse.''

Bosz: We hadden het eerder kunnen beslissen

Eigenlijk ging met Ajax tot een minuut voor rust bij Lyon alles goed in de halve finale van de Europa League. ,,De jongens gingen geweldig met de spanning om, kregen kansen en schoten er één in'', zei coach Peter Bosz. ,,Er was niets aan de hand. Tot de laatste minuut van de eerste helft, waarin alles misging.''

In de betreffende minuut scoorde Lyon twee keer. Bosz: ,,Lyon ging er in geloven, het publiek ging er achter staan, terwijl we daarvoor het hele stadion stil hadden gekregen. Dan weet je dat het moeilijk wordt. In de rust heb ik gezegd: geen paniek! Zij moeten nog twee keer scoren en hebben dan nog niet meer dan een verlenging.''

Lyon scoorde nog slechts eenmaal. Bosz: ,,Wij moeten het van het voetballen hebben, maar in de slotfase was het, vooral na de rode kaart voor Nick Viergever, overleven. Dat hebben we gedaan. De finale halen is prachtig. Noem het een overwinning van het voetbal.''

10.000 kaarten voor de finale

Ajax mag 10.000 kaarten onder de eigen aanhang verdelen voor de finale van 24 mei van de Europa League tegen Manchester United.

Op maandag 15 mei begint de voorverkoop. Trouwe fans met een zogenoemde 'uitkaart' krijgen voorrang. De belangstelling voor informatie voor tickets voor de finale was donderdag al zo groot dat de website van Ajax enkele keren plat lag.

Manchester United krijgt eveneens 10.000 tickets voor de finale. De overige kaarten voor de eindstrijd in de Friends Arena in Stockholm, capaciteit van 54.000 toeschouwers, gaan naar sponsoren en neutrale supporters.