“Dit maak ik misschien nooit meer mee.”
Middenvelder Lasse Schöne kijkt uit naar de finale van de Europa League op 24 mei, waarin Ajax het in Stockholm opneemt tegen Manchester United.
“We kunnen in ieder geval trots zijn”, zei Schöne tegen Ajax.nl. “Wat zou het toch fantastisch zijn als we aan het eind van de rit met de beker staan.”
De laatste keer dat dat gebeurde was toen Feyenoord in de eigen Kuip Borussia Dortmund met 3-2 versloeg in de finale van de UEFA Cup, inmiddels vijftien jaar geleden. Ajax stond voor het laatst in 1996 in een Europese finale, toen het op penalty’s verloor van Juventus en zo de Champions League-titel niet prolongeerde.
De finaleplek van Ajax is in sportief opzicht natuurlijk een succes, maar hoe zit het met het financiële plaatje? Wat houdt de Amsterdamse club over aan de zegetocht in de Europa League?
Inkomsten Ajax in Europa League
Ajax krijgt van de Europese voetbalbond UEFA een miljoenenbedrag voor deelname aan het toernooi. De inkomsten zijn onder te verdelen in drie categorieën: een deelnamepremie, prestatiegelden en tv-rechten.
De eerste 2,6 miljoen euro hoefden de Amsterdammers niks voor te doen, dat is de deelnamepremie die alle clubs ontvangen die zich kwalificeren voor de groepsfase.
In die groepsfase won Ajax vier keer en speelde twee keer gelijk, goed voor 1,68 miljoen euro. Als groepswinnaar ontving de club nog eens zes ton. Door in de knock-outfase vier keer te winnen, stroomde er 3,85 miljoen euro binnen.
De finaleplek levert sowieso 3,5 miljoen euro op. De prestatiegelden komen daarmee uit op minimaal 9,63 miljoen euro. Als Ajax de finale wint, komt daar nog eens 3 miljoen euro bij.
Tv-gelden zijn peanuts
Daarbovenop komen nog de tv-gelden uit de zogenoemde marketpool. De UEFA keert dit jaar 160 miljoen euro uit via de marketpool aan de deelnemende clubs. De precieze verdeling is na het seizoen pas bekend. Maar de Nederlandse tv-markt is relatief klein, dus hoeft Ajax op weinig te rekenen.
In het seizoen 2015/2016 kreeg Ajax 1,5 miljoen euro uit de marketpool. Ondanks de finaleplek zal dat dit jaar niet veel hoger liggen, misschien een miljoen of twee.
Kortom: verliest Ajax de finale, dan ontvangt de club ruim 14 miljoen euro van de UEFA. Wordt Manchester United verslagen, dan loopt dit op tot meer dan 17 miljoen euro voor dit seizoen.
PSV verdiende meer in de Champions League
Een mooi bedrag voor Ajax, maar vergelijk dat eens met de inkomsten die PSV vergaarde in de Champions League. De Eindhovense club kwam niet verder dan twee gelijke spelen in de groepsfase en eindigde als laatste. Toch levert dat meer op dan de finale van de Europa League halen.
De UEFA keert dan ook veel meer uit aan clubs in de Champions League: dit seizoen 1,3 miljard euro. Bij de Europa League bedraagt de prijzenpot slechts 400 miljoen euro.
Zo kan het dat PSV alleen al voor deelname 12,7 miljoen euro krijgt. De twee gelijke spelen leveren nog eens een miljoen op. En uit de marketpool komt er zo'n 11 miljoen euro binnen, als je kijkt naar wat Nederlandse clubs de jaren ervoor ontvingen.
Bij elkaar opgeteld is dat 24,7 miljoen euro, oftewel ruim 4 miljoen euro per wedstrijd. De elf wedstrijden die Ajax in de Europa League speelt, zijn goed voor 1,2 tot 1,5 miljoen euro per pot.
Volgend seizoen wel Champions League?
Ajax houdt aan het Europese avontuur uiteindelijk ruim 14 miljoen euro over, becijferde financieel directeur Jeroen Slop onlangs. Hij verminderde de premies van de UEFA, televisiegelden en ticketverkoop van de Johan Cruijff ArenA met de gemaakte kosten.
Maar de echte bonus wacht als Ajax Manchester United verslaat. Dan zijn de Amsterdammers volgend seizoen geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. En daar zijn, zoals PSV weet, de echte miljoenen te verdienen.