De meeste Airbnb-woningen in Nederland worden aangeboden in Amsterdam. Maar ook in andere delen van het land is het verhuren van je woning via de accommodatiesite in opkomst.
Het Amerikaanse bedrijf Airbnb werd in 2008 opgericht door de ondernemers Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk uit San Francisco. Via de site kunnen particulieren hun woning voor een nacht, een paar dagen of enkele weken te huur aanbieden als vakantieadres.
Het bleek een gouden idee: Airbnb haalde al 2,3 miljard dollar aan financiering op bij investeerders. De waarde van het niet-beursgenoteerde bedrijf wordt geschat op ruim 25 miljard euro. Dat is meer dan de beurswaarde van de gerenommeerde hotelreus Marriott International.
Amsterdam populaire bestemming
Airbnb is actief in meer dan 34.000 steden in 190 landen, en claimt meer dan 40 miljoen geboekte nachten wereldwijd te hebben verwerkt. Ook in Nederland is de verhuursite populair. Het aanbod op het online platform varieert van appartementen tot woonhuizen, villa’s en kastelen. Eén miljoen reizigers hebben inmiddels een slaapplek in Nederland geboekt via Airbnb, maakte de verhuursite in juli bekend.
Met name Amsterdam blijkt een geliefde bestemming bij toeristen. Zo geliefd, dat Airbnb sinds 2011 een Nederlandstalige versie kent. Sindsdien is het aantal aangeboden woningen alleen maar verder toegenomen, blijkt uit de onderstaande kaart.
Bekijk hier een grotere versie van de kaart.
Om de kaart te maken zijn alle accommodaties die in Nederland op Airbnb worden aangeboden begin juli via de website verzameld. Dat waren er in totaal 24.294. Vervolgens is gekeken wanneer de verhuurder zich heeft aangemeld bij Airbnb om te bepalen sinds wanneer de woning te huur is.
Dat is geen waterdichte methode; verhuurders kunnen verhuizen en hun nieuwe woning op Airbnb zetten. Daarbij lijkt het alsof het appartement, de villa of de loft langer wordt aangeboden dan in werkelijkheid het geval is. Ook kan het zijn dat de aanbieder vergeet om de oude advertentie te verwijderen.
Aangenomen is dat het hierbij om een minderheid van de gevallen gaat. De kaart geeft zodoende een indicatief beeld van de verspreiding van Airbnb in Nederland.
Grote steden domineren
Wat blijkt? Airbnb is vooral een dingetje van de grote steden, waarschijnlijk geholpen door de opkomst van citytrips. Bijna de helft van alle Nederlandse accommodaties bevindt zich in Amsterdam. Utrecht volgt op gepaste afstand, met Den Haag op plek drie en Rotterdam op de vierde plaats.
De vier grote steden in de Randstad zijn samen goed voor 63 procent van het totale aanbod. Ook in de rest van de ranglijst domineren grotere steden.
Overigens signaleert Airbnb dat ook buiten de grote steden mensen hun woning vaker verhuren. "Andere gebieden vertonen deze zomer grotere groeicijfers. Zo is er een steeds grotere trek naar de provincies Friesland en Zeeland zichtbaar", liet het bedrijf vorige maand weten tegenover persbureau ANP.
Illegale hotels in Amsterdam
Zoom je in op Amsterdam, dan blijkt dat met name in de stadsdelen Centrum, West en Zuid het aanbod aan woningen groot is. In Oost en Noord kiezen bewoners er relatief minder vaak voor om hun huis te verhuren via Airbnb.
Bekijk hier een grotere versie van de kaart.
Hierbij speelt mee dat huisjesmelkers in de hoofdstad steeds vaker hun huizen verhuren aan toeristen. Dit mag niet, want de panden voldoen niet aan de regels waaraan hoteliers wel moeten voldoen.
Amsterdam zet vol in op de bestrijding van de illegale verhuur via bijvoorbeeld Airbnb. Zo is er een speciale 'hotline' in het leven geroepen voor het melden van overlast van illegale hotels.
De gemeente heeft naar aanleiding van de explosieve groei van Airbnb tevens een speciale regeling voor tijdelijke verhuur in het leven geroepen. Eén van de regels is dat tijdelijke verhuur alleen mag met toestemming van de Vereniging van Eigenaren. Daarnaast mogen Amsterdammers hun woning tijdens vakanties verhuren, maar niet langer dan zestig dagen per jaar en niet aan meer dan vier personen. Ook moeten de huurders toeristenbelasting betalen.
Huis verhuren via tussenpersoon
Uit de inventarisatie van Z24 blijkt dat er in Nederland bijna 200 verhuurders zijn die vijf of meer woningen aanbieden via Airbnb. Daarbij gaat het vaak om tussenpersonen die namens woningbezitters de verhuur regelen.
Zo zorgen bedrijven als KeyOkay en BnBeezz voor de sleuteloverdracht aan de gasten en de schoonmaak achteraf als je zelf geen tijd hebt om dit te doen. BnBeezz rekent voor deze dienst 79 euro per verblijf. Het verhuren van een woning via een tussenpersoon is legaal, zolang je je maar aan de eerder genoemde regels houdt.