Verhuursite Airbnb heeft een deal gesloten met de procureur-generaal van de staat New York. Die krijgt de beschikking over de gegevens van verhuurders van appartementen op de accommodatiewebsite, maar wel geanonimiseerd.

Airbnb ligt al een jaar lang overhoop met de autoriteiten in de grootste stad van de Verenigde Staten, schrijft The New York Times woensdag. Die willen de illegale verhuur van appartementen via de website aanpakken.

Daarbij gaat het vooral om verhuurders die op grote schaal appartementen aanbieden en in feite illegale hotels runnen. Die woningen worden bovendien onttrokken aan de huurmarkt, terwijl de appartementen in New York toch al schaars zijn.

Het is niet verboden om als individu jouw stulpje aan te bieden, zolang het maar een permanente bewoner heeft en de verhuur niet langer dan 30 dagen is.

Gegevens verhuurders geanonimiseerd

Een jaar geleden probeerde procureur-generaal Eric Schneiderman van de staat via gerechtelijke stappen al aan de gegevens van Airbnb-verhuurders in de stad te komen. Dat verzoek werd vorige week door de rechter afgewezen, omdat het te breed zou zijn.

Nu zijn Airbnb en Schneiderman het alsnog eens geworden over het verstrekken van gegevens, op voorwaarde dat individuele verhuurders niet te achterhalen zijn.

Schneiderman heeft een jaar de tijd om illegale praktijken te ontdekken op basis van de informatie. Mochten er aanwijzingen zijn dat een Airbnb-verhuurder de wet overtreedt, dan kan Schneiderman alsnog de persoonlijke gegevens opvragen bij de verhuursite.

Blauwdruk voor andere steden

De overeenkomst in New York is volgens Schneiderman "een blauwdruk voor andere plekken in het land waar dit probleem speelt". Zo worstelt bijvoorbeeld San Francisco, nog een plek met enorme schaarste op de woningmarkt, met de vraag hoe Airbnb te reguleren.

Ook in Amsterdam ontstond ophef over Airbnb. De gemeente onderzocht of de verhuur van woningen door particulieren aan toeristen de hotelbranche schaadt en kwam tot de conclusie dat daar geen sprake van is. Particuliere verhuur aan toeristen maakt 2 procent uit van alle overnachtingen in de Nederlandse hoofdstad.

Wel oordeelde de rechter eind vorig jaar dat een huiseigenaar zijn woning niet mag verhuren aan toeristen zonder uitdrukkelijke toestemming van de Vereniging van Eigenaren.

Lees ook

Via Airbnb of Wimdu je woning verhuren in Amsterdam? Dit zijn de regels

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl