Airbnb gaat op de website melden of een woning wordt aangeboden door een huisjesmelker of door een gewone particulier. Sommige huisjesmelkers bieden woningen aan op Airbnb en proberen zo de hotelregels te omzeilen. Veel gebruikers zijn teleurgesteld omdat overnachten in een leegstaande woning geen ‘autenthieke ervaring’ is.

Dat zegt medeoprichter en topman Nathan Blecharczyk tegen de Volkskrant. Hij wil met de melding duidelijk maken om wat voor woning het gaat, zodat gebruikers niet voor een teleurstelling komen te staan. ‘De meesten willen helemaal niet in pseudo-hotels overnachten, maar een authentieke ervaring meemaken in een appartement van een gelijkgestemde.’

Onlangs stelde de Volkskrant vast dat vastgoedbedrijven woningen van de huurmarkt halen en ze via Airbnb aanbieden. Volgens Blecharczyk zijn deze uitwassen ontstaan na de explosieve groei van het platform. In de zomer van 2009 boekten nog maar 21 duizend gasten per nacht een woning via Airbnb, afgelopen zomer waren dat er een miljoen per nacht.

Verschillende regelgeving

Veel steden proberen de tijdelijke verhuur tegen te gaan, omdat de huisjesmelkers zich niet houden aan veiligheidsregels en andere hotelwetgeving. Maar in de praktijk blijkt dat moeilijk te handhaven. De wetgeving loopt flink uiteen: zo moeten verhuurders in San Francisco zich registreren, terwijl dat in Amsterdam niet hoeft.

Blecharczyk denkt dat de melding een betere oplossing is. ‘Zo voorkomen we dat we in elk afzonderlijk land voor politieagent moeten spelen volgens de daar geldende regels.’ Hij denkt dat de huisjesmelkers uiteindelijk van Airbnb verdwijnen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl