“Als Airbnb niet over de brug komt, zeg ik: see you in court”, zei het Amsterdamse SP-raadslid Erik Flentge in september tegenover NRC Handelsblad. Het Amerikaanse bedrijf weigerde mee te werken aan het opsporen van illegale hotels in de hoofdstad.
Maar enkele maanden later hebben Airbnb en de gemeente Amsterdam toch een akkoord gesloten. Na zestig huurdagen verdwijnt een woning automatisch van de site, maakte de accommodatiesite donderdag bekend. Dat moet helpen om de uitwassen rond het verhuren van woningen te bestrijden.
Het is voor het eerst dat Airbnb een wettelijke limiet op het aantal verhuurdagen instelt op het eigen platform. De deal met Amsterdam kan mogelijk als blauwdruk dienen voor andere steden die te maken hebben met overlast door Airbnb.
Overlast door Airbnb
Het verhuren van appartementen in Amsterdam via sites als Airbnb is de afgelopen jaren geëxplodeerd, en daardoor is ook de overlast toegenomen. Er zijn steeds meer verhalen van klagende buurtbewoners die het gehad hebben met de dronken, luidruchtige toeristen. Ook zou Airbnb ervoor zorgen dat er minder koopwoningen beschikbaar zijn – en de huizenmarkt in steden als Amsterdam is al ongelooflijk krap.
Officieel mogen aanbieders een woning maximaal zestig dagen per jaar verhuren aan maximaal vier gasten tegelijk. In de praktijk houden veel aanbieders van woningen zich niet aan die regel.
Volgens de website Insideairbnb.com worden er zo’n 14.000 woningen aangeboden in Amsterdam. In een kwart van de gevallen gaat het niet om particulieren die een centje willen bijverdienen, maar om een verhuurder die meerdere woningen aanbiedt via Airbnb.
Hogere boetes
De gemeente verhoogde onlangs de boete voor inwoners die hun woning op illegale wijze verhuren als hotel van 13.5000 euro naar 20.500 euro. Maar om illegale hotels in de hoofdstad echt aan te pakken, had Amsterdam de hulp van Airbnb nodig. En die hulp krijgt de gemeente nu.
Er komt een nieuwe dagteller op het host dashboard zodat verhuurders op een eenvoudige manier hun verhuuractiviteiten kunnen volgen. Daarnaast zal het bedrijf het iedereen in Amsterdam makkelijker maken om specifieke zorgen of klachten over een verhuurde woning in te dienen.
"Amsterdam introduceert daarnaast vanaf het voorjaar van 2017 een meldpunt voor overlast van illegale hotels dat dagelijks open is. Speciale interventieteams staan klaar om direct op pad te gaan na een melding", aldus de gemeente donderdag. Ook beginnen Amsterdam en Airbnb een gezamenlijke campagne om de lokale spelregels rond verhuur duidelijker te maken.
Uniek akkoord
De nieuwe overeenkomst tussen gemeente en Airbnb gaat in op 1 januari 2017 en loopt tot en met 31 december 2018. Amsterdam spreekt van een "uniek'' akkoord dat een "voorbeeld is voor steden overal ter wereld''.
SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen) is blij. "Een woning is om in te wonen. Deze nieuwe overeenkomst met Airbnb is goed voor alle Amsterdammers: bewoners, buren, vakantieverhuurders en gasten."
Maar PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman is kritischer. Ze noemt de afspraken "boterzacht". "Een serieus antwoord op de problemen die de rap groeiende vakantieverhuur via Airbnb veroorzaakt, is het niet", zegt Moorman tegen de NOS. "De kosten voor handhaving stijgen nog steeds ieder jaar, het drijft de huizenprijzen op en de toeristen veroorzaken overlast voor omwonenden."