- De Duitse startup Air Up levert waterflessen met ‘geurpods’, waardoor het lijkt alsof je frisdrank drinkt – maar dan zonder de suikers.
- Voor drie van die pods betaal je tot wel 8,95 euro. Toch meent de startup dat zijn product goedkoper is dan frisdrank.
- Die bewering lijkt te kloppen als je enkel de prijs van de pods vergelijkt met die van frisdrank. De terugverdientijd van de Air Up-fles brengt extra kosten mee.
- Lees ook: Hoe 5 jonge ondernemers de waterfles-met-geurtjes Air Up in 3 jaar lieten groeien naar meer dan €90 miljoen omzet
Een waterfles met zogeheten ‘pods’ die een geur afgeven, waardoor je het idee hebt ijskoffie of cola te drinken; de Air Up is een grote hype onder tieners. Het gelijknamige Duitse bedrijf verkocht al ruim 2 miljoen flessen met geurpods aan klanten in elf landen. Het idee is dat jongeren hierdoor sneller suikerhoudende dranken zoals cola laten staan.
Wel hangt er een prijskaartje aan de pods. Een zakje met drie van de geurpods kost via de website van Air Up, afhankelijk van de smaak, 5,95 euro tot 8,95 euro. Dat lijkt nogal wat voor water met een geurtje.
Toch vindt Air Up-ondernemer Lena Jüngst niet dat haar product duur is. Ze wijst erop dat één geurpod werkt voor zo’n 5 liter water. Met een zakje met drie pods kun je dus 15 liter water van smaak voorzien. “Als je de goedkoopste pods koopt, betaal je omgerekend zo’n 40 cent per liter water. Dat is veel goedkoper dan de goedkoopste frisdranken of sappen uit de supermarkt”, vertelt Jüngst aan Business Insider.
Air Up-pods goedkoper dan frisdranken?
Die bewering blijkt in de basis te kloppen, berekent Business Insider. Wie iedere dag – zoals het Voedingscentrum voorschrijft – anderhalve tot twee liter water drinkt, kan zevenenhalf tot tien dagen met drie geurpods doen. Daarna moet je dus weer 5,95 euro tot 8,95 euro betalen voor nieuwe geurpods.
De meeste merkloze frisdranken bij discounter Aldi kosten 89 cent per stuk voor een anderhalveliterfles. Zou je de geurpods inruilen voor 15 liter van deze frisdranken, dan betaal je 8,90 euro. Om en nabij hetzelfde bedrag als bij de duurste geurpods van Air Up dus.
Het verschil wordt groter als je het prijsniveau van de Duitse startup vergelijkt met de stukprijs van een anderhalveliterfles Coca-Cola bij de Albert Heijn. Hiervoor betaal je bij de Albert Heijn 2,39 euro. Als je 15 liter Coca-Cola wegklokt, kost dat 23,90 euro op basis van de prijzen bij AH. Dat is 14,95 euro meer dan de het duurste pakket geurpods van Air Up.
Air Up biedt veel zakjes aan met drie fruitige geurpods, zoals vlierbloesem, appel en kersen, opnieuw in prijs variërend van 5,95 euro tot 8,95 euro.
Ben je met zo'n zakje ook goedkoper uit dan met een fles Roosvicee vruchtenmix van 1,99 euro? Een fles Roosvicee bevat een halve liter siroop, waarmee je volgens de aanbieder vijftien glazen van 200 milliliter per stuk kunt vullen. Je kunt er dus voor 3 liter aan glazen water mee voorzien van een zoete smaak.
De drie geurpods van Air Up zijn - wederom - goed voor 15 liter. Om voor 15 liter aan glazen water met Roosvicee te kunnen vullen, hebben we vijf flessen van deze suikerdrank nodig. Dit kost 9,95 euro - precies 1 euro meer dan de duurste pods van Air Up.
Berekening met aanschafprijs Air Up-flessen
Toch is er een addertje onder het gras. Om de geurpods van Air Up te kunnen gebruiken, heb je een fles van het merk nodig. Air Up verkoopt zijn flessen voor prijzen variërend van 34,95 euro tot 64,95 euro. Bij de fles van 34,50 euro krijg je twee pods bij voor de fles van 64,95 euro krijg je vijf pods.
Tel je die aanschafprijs van de fles erbij op, dan valt het prijsvoordeel van de geurpods ten opzichte van frisdranken direct weg. De vraag is dan: na hoeveel gekochte geurpods heb je de aanschafwaarde van de flessen terugverdiend?
Business Insider zet de kosten van de goedkoopste fles van 34,50 euro af tegen die van de goedkoopste frisdranken in de Aldi, die 89 cent kosten per anderhalveliterfles. Voor het gemak rekenen we met de goedkoopste pods van 5,95 euro per drie stuks.
Je moet 33 van deze geurpods, oftewel elf zakjes met drie pods per zakje, kopen om - inclusief fles - goedkoper uit te zijn dan de goedkoopste frisdranken bij de Aldi. Dat zit zo.
Elf zakjes met de goedkoopste pods kosten je 65,45 euro. Tel je de kosten van de goedkoopste Air Up-fles erbij op, dan kom je uit op 100,40 euro. Je krijgt echter twee pods gratis bij de fles en als je dat verrekent kom je uit op ongeveer 96 euro aan totale kosten.
Met 33 geurpods kun je 165 liter water met een zoet geurtje drinken. Zou je 165 liter van de goedkoopste frisdrank van de Aldi kopen, dan kost dit je 97,90 euro.
Als je iedere dag anderhalve tot twee liter liter water drinkt, heb je na 82,5 tot 110 dagen de aanschafwaarde van de meest laaggeprijsde fles eruit.
De Air Up is daarmee pas een prijsvechter voor gebruikers die frisdrank voor een langere periode inruilen voor de geurpods van de Duitsers.
Misschien denk je: en de kosten van het kraanwater dan? Anno 2023 betaal je ongeveer 1 euro voor 1.000 liter water, ofwel 0,1 cent per liter. Bij 165 liter zit je dan op ongeveer 17 cent.
Smaakt de Air Up net als frisdrank?
De hamvraag is natuurlijk of water uit zo’n Air Up-fles ook écht dezelfde smaak heeft als een fris- of fruitdrank. Om dat te testen, probeerden we drie weken lang de hele dag water uit een grote, zwarte Air Up-fles. We testten verscheidene pods, waaronder aardbei, ijskoffie en citroen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: water uit zo’n Air Up-fles smaakt nog altijd hoofdzakelijk als kraanwater. Door stevig via de neus in te ademen tijdens het drinken, krijgen we wel veel geur binnen. Op zichzelf is dit een grappige, unieke ervaring, maar het levert enkel een licht smaakje op tijdens het drinken. Wel blijft er iets van een nasmaak hangen.
De ene smaak werkt beter dan de andere, is onze ervaring. De pods met aardbeismaak komen minder krachtig over, maar de citroenpods blijken dan weer erg sterk te zijn. Je hebt bij deze geurpods écht het idee dat je citroenwater drinkt. De vraag is alleen wat je aan deze smaak hebt. Je kunt toch net zo goed een stuk citroen in een waterfles gooien? Niets ongezonds aan.
“Dat kan”, zegt Jüngst, “maar mensen doen dat vaak niet. Ze zijn doorgaans toch wat lui, want je moet zo’n citroen eerst snijden en in het water doen. Vaak schiet het er dan bij in en halen mensen een drankje in de supermarkt.”