- Luchtvaartconcern Air France-KLM verwacht deze zomer een nieuwe deal met Nederland te kunnen sluiten over coronasteun.
- Waarschijnlijk gaat het om het converteren van leningen van de Nederlandse overheid aan het noodlijdende luchtvaartbedrijf in aandelen.
- Afgelopen jaar kreeg Air France-KLM voor ruim 10 miljard euro aan staatssteun via leningen en garanties.
Luchtvaartconcern Air France-KLM verwacht deze zomer een nieuwe deal met Nederland te kunnen sluiten over coronasteun. Topman Ben Smith van het bedrijf zei dat tijdens een luchtvaartcongres in Parijs.
Waarschijnlijk gaat het om het omzetten van schulden die Air France-KLM heeft bij de Nederlandse staat in nieuwe aandelen.
Smith liet in april al weten dat zijn bedrijf daarover met Nederland in gesprek is. Frankrijk zette eerder al een uitstaande schuld om in aandelen.
Een deal met Nederland moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Ook met die waakhond voert Air France-KLM volgens Smith gesprekken.
Verder liet Smith weten dat de reactie op een geplande uitgifte van een obligatielening ter waarde van 600 miljoen euro positief was. Volgens de Canadees wijst dat op steun van de plannen van Air France-KLM om uit de coronacrisis te komen.
Air France-KLM hard getroffen door coronacrisis
De luchtvaartsector is hard getroffen door de coronacrisis. Daardoor kwamen reizen, zowel voor toerisme als voor zaken, vrijwel stil te liggen.
Luchtvaartmaatschappijen zagen hun inkomsten enorm afnemen en moesten in veel gevallen met steun van overheden overeind worden gehouden. Ook sneden de maatschappijen in de personeelskosten door afscheid te nemen van een deel van hun werknemers.
Air France-KLM sloot het eerste kwartaal van 2021 af met een verlies van 1,5 miljard euro. Door de crisis bleven reizigers weg. Ook reisrestricties en lockdownmaatregelen deden de prestaties van de onderneming geen goed.
In april dit jaar haalde Air France-KLM ruim 1 miljard euro op via een nieuwe aandelenemissie als onderdeel van een Frans reddingsplan van 4 miljard euro. Deze maatregel volgde op de 10,4 miljard euro aan staatsleningen en garanties die vorig jaar werden verstrekt.