De situatie die is ontstaan bij Air France-KLM door het opstappen van topman Jean-Marc Janaillac is zorgelijk voor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Dat concludeert vakbond voor cabinepersoneel VNC.
“Een zorgelijke situatie die ook een negatieve invloed heeft op de koers van het aandeel, die heeft een fikse val gemaakt”, meldt VNC. Air France-KLM ging vrijdag en vooral maandag fors onderuit op de beurs.
Volgens VNC heeft Janaillac “gegokt en verloren” door zijn lot te verbinden aan een raadpleging van de medewerkers van Air France over een loonvoorstel, dat door hen werd verworpen.
De bond zegt uit Franse vakbondskringen te hebben vernomen dat het Franse ‘non’ grotendeels werd ingegeven door weerstand tegen een eenmalige bonus van rond de 40 procent voor directie en topmanagers bij Air France.
Gescheiden kasstromen
In hoeverre de onrust bij Air France kan overslaan op zustermaatschappij KLM is nog de vraag. Bij KLM werd onlangs wél een akkoord bereikt met de bonden over een nieuwe cao voor cabinepersoneel. Daarin werd ook afgesproken dat winst bij KLM terugvloeit in investeringen bij KLM, vooral in de vloot.
Ook de gescheiden kasstromen waar KLM-topman Pieter Elbers zich hard voor heeft gemaakt zorgen er volgens VNC voor dat de winst van KLM niet zal verdampen door verliezen in Frankrijk.
De bond verwacht dat Air France-KLM binnenkort een voorlopige opvolger zal aanstellen voor Janaillac. Daarmee wordt meer tijd gevonden voor het vinden van een definitieve opvolger. In de media zingen overigens al verschillende namen rond. Toen Janaillac echter in 2016 begon werd er ook veel gespeculeerd, maar was de Fransman een grote onbekende.
Ook kabinet bezorgd
Het kabinet deelt de zorgen die leven bij het KLM-personeel over de ontwikkelingen bij zustermaatschappij Air France en het moederconcern. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft over de kwestie maandagavond ,,een goed gesprek'' gehad met haar Franse collega Elisabeth Borne.
Van Nieuwenhuizen noemt het aanstaande vertrek van topman Janaillac "zorgwekkend'' en laat weten dat zij de ontwikkelingen nauwlettend volgt. "KLM is een belangrijk bedrijf voor Nederland'', benadrukt zij. "Dus ik vind het zeker van groot belang dat wij hier de vinger aan de pols houden.''
Janaillac kondigde eind vorige week zijn vertrek aan nadat het personeel van Air France in meerderheid zijn uiterste loonbod had afgewezen. De Franse luchtvaartmaatschappij wordt al weken geteisterd door verlammende en peperdure stakingen.
Ook de Franse regering is bezorgd over de ontwikkelingen bij Air France-KLM, waarin zij een substantieel aandelenbelang heeft. Van Nieuwenhuizen en Borne hebben afgesproken dat zij elkaar op de hoogte zullen houden van relevante ontwikkelingen. Allereerst moet een nieuwe topman worden benoemd.
Voor een gezonde toekomst voor Air France-KLM is het volgens Van Nieuwenhuizen "een absolute voorwaarde'' dat de concurrentiepositie verbetert. "De huidige ontwikkelingen in Frankrijk zetten dit onder druk'', aldus de minister. Het is aan de raad van bestuur "om zo snel mogelijk een uitweg te vinden''.
Regeringspartij D66 vindt dat het kabinet één lijn moet trekken met de Franse regering over Air France-KLM. "Er is een gedeeld belang dat er een einde komt aan de wanorde", zegt Tweede Kamerlid Jan Paternotte.
De Franse minister van Financiën en Economie, Bruno Le Maire, zegt geen geld in Air France-KLM te willen stoppen als de toekomst van de maatschappij in gevaar komt als ze "niet op het gewenste niveau competitief is".
Paternotte is het daarmee eens. "Een luchtvaartmaatschappij moet zélf concurrerend kunnen zijn."
Personeel Air France blijft staken
Personeel van Air France gaat onverminderd door met staken. Medewerkers van de zustermaatschappij van KLM leggen ook dinsdag het werk neer. Daardoor valt een vijfde van alle vluchten bij Air France uit, voorspelt de luchtvaartmaatschappij.
De maatschappij kampt al sinds februari met stakingen om een eis van een loonsverhoging van 5 procent kracht bij te zetten. Air France is daar mordicus tegen, en stelt een meer geleidelijke salarisstijging voor.