Air France-KLM is onder druk van de aanhoudende staking van Franse piloten bereid zijn plannen om een Europese prijsvechter op te tuigen te laten varen. Dat liet Air France woensdagavond weten.

Air France kampt al 10 dagen met stakende piloten, die strijden tegen het plan om dochteronderneming Transavia een grotere rol te geven in het concern. Via de versnelde optuiging van Transavia Europe denkt Air France-KLM de concurrentie met prijsvechters als easyJet en Ryanair beter aan kunnen gaan.

Wel Franse tak Transavia optuigen

Air France stelt nu voor om de plannen voor Transavia Europe in te trekken. Het zusterbedrijf van KLM wil wel de Franse tak van Transavia uitbreiden, met de garanties die daarvoor tot op heden zijn overeengekomen met de vakbonden. In ruil hiervoor moeten de stakende piloten direct weer aan het werk gaan.

Transavia Europe zou vanaf nieuwe bases buiten Nederland en Frankrijk gaan opereren. Tegelijkertijd zouden verliesgevende activiteiten, zoals de binnenlandse en Europese vluchten van Air France, verder worden gesaneerd. De piloten verzetten zich hiertegen omdat zij vrezen dat dit ten koste zal gaan van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.

Geen gedwongen verhuizingen

Volgens Air France betekent het nieuwe, ,,evenwichtige” voorstel dat piloten niet gedwongen hoeven te verhuizen. Daarmee wordt volgens het bedrijf aan de voorwaarden van de vakbonden voldaan.

De topmannen van het Franse bedrijf, Frédéric Gagey, en van het overkoepelende Air France-KLM, Alexandre de Juniac, benadrukten in een gezamenlijke verklaring dat het nieuwe Transavia-project ,,100 procent pro-Frankrijk'' is. ,,Het gaat erom Transavia te ontwikkelen, om groei in Frankrijk te bespoedigen en snel meer dan 1000 banen te creëren, waaronder 250 banen voor piloten. Nu er geen zorgen over overplaatsing meer zijn, is er geen reden meer om te staken'', stelden ze.

20 miljoen verlies per dag

De op 15 september ingezette staking bezorgt Air France-KLM een operationeel verlies van 20 miljoen euro per dag. De luchtvaartcombinatie stelde eerder deze week al voor om het Transavia-project tot in ieder geval eind dit jaar op te schorten, maar dat plan werd door de stakers afgewezen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl