- Vermogensbeheerder UBS voorspelt dat artificial intelligence (AI) tegen 2025 een markt oplevert met een beurswaarde van omgerekend zo’n 85 miljard euro.
- In 2020 waren beursgenoteerde Ai-bedrijven bij elkaar ongeveer 34 miljard euro waard, blijkt uit data van marktonderzoeker IDC en Bloomberg Intelligence.
- “We denken dat het vroege succes van chatbots ervoor kan zorgen dat er meer talent wordt aangetrokken en dat bedrijven en overheden de technologie sneller zullen omarmen”, zegt UBS.
- Lees ook: We vroegen aan 4 techbeleggers hoe je in AI kunt beleggen zonder mee te gaan in de hype
Door de hype rond chatbot ChatGPT is er onder beleggers hernieuwde interesse voor artificial intelligence (AI). Analisten van zakenbanken verwachten dat de gezamenlijke marktwaarde op de beurs van bedrijven die actief zijn met toepassingen van AI, de komende jaren flink zal groeien.
Beursstrateeg Solita Marcelli van UBS Global Wealth Management voorspelt dat de markt voor AI-hardware en -diensten 20 procent per jaar zal groeien en tegen 2025 een waarde van 90 miljard dollar heeft, omgerekend een kleine 85 miljard euro.
“Onze verwachting kan aan de lage kant blijken, omdat LLM’s [large language models, de kunstmatige intelligentie achter AI-chatbots zoals ChatGPT, red.] en andere vormen van generatieve AI nog sneller kunnen gaan groeien dan we verwachten. Zeker gelet op de stappen die nu al gemaakt worden op het gebied van machine- en deep learning”, schreef Marcelli dinsdag in een rapport.
De gezamenlijke marktwaarde van bedrijven die actief zijn met artificial intelligence was in 2020 ongeveer 34 miljard euro, blijkt uit gegevens van marktonderzoeker IDC en Bloomberg Intelligence.
ChatGPT is de snelst groeiende consumentenapplicatie ooit. De door kunstmatige intelligentie aangestuurde chatbot werd eind november 2022 gelanceerd en had binnen twee maanden al 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers.
"We denken dat het vroege succes van chatbots ervoor kan zorgen dat er meer talent wordt aangetrokken en dat bedrijven en overheden de technologie sneller zullen omarmen", schrijft Marcelli.
In haar prognose gaat ze ervan uit dat AI een 'horizontale technologie' zal worden. Dat betekent dat de ontwikkeling van belang zal zijn voor verschillende branches. Op dit moment wordt AI al gebruikt door meerdere bedrijven in onder meer de media, de gezondheidszorg en de luchtvaart.
"We zien ChatGPT en andere large language models als de verbindende technologie tussen mensen en computers. Het maakt het mogelijk om op een bekende, natuurlijke en intuïtieve manier om te gaan met computersystemen. En we zien toenemende interesse van ondernemingen om dit soort conversationele AI op te nemen in hun ecosystemen", schrijft Marcelli.
Veel beleggers gaan mee in de hype en kopen zich massaal in bij bedrijven die inzetten op AI. Dat leidt tot koersstijgingen van bepaalde aandelen. C3.ai, een AI-softwareprovider, zag zijn marktwaarde dit jaar verdubbelen. De waarde van mediabedrijf Buzzfeed steeg met 200 procent in één dag, nadat het mediabedrijf aankondigde dat het AI zou gaan inzetten om redactionele content te genereren.
Marcelli ziet ook kansen voor beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven. "Wij geloven dat de technologiesector momenteel een nieuwe innovatiecyclus doormaakt na 12 tot 18 maanden van gedempte activiteit, wat interessante en nieuwe mogelijkheden biedt die private equity-maatschappijen kunnen benutten via investeringen in vroege stadia."