- Artificial intelligence (AI) heeft met de introductie van vraagbaak ChatGPT in november het grote publiek bereikt.
- Wetenschappers, CEO’s en politici discussiëren nu over de vraag hoe de technologie het dagelijks leven gaat veranderen.
- Dit zijn 13 grote namen uit de wereld van AI en de kansen en gevaren die ze zien.
- Lees ook: De grootste uitdaging van artificial intelligence ligt niet bij vooroordelen of uitlegbaarheid, maar bij het ecosysteem rondom AI
Artificial intelligence (AI) is haast niet meer weg te denken. Terwijl er volop in wordt belegd, buigt de maatschappij zich over de vraag hoe AI-toepassingen de manier waarop we met elkaar communiceren veranderen, hoe ze ons leven efficiënter maken en welke banen er zullen worden overgenomen door de technologie.
De afgelopen maanden zijn topbestuurders uit de sector en wetenschappers zich gaan uitspreken over de risico’s en de voordelen die de technologie met zich meebrengt. Volgens sommige experts zal AI de kwaliteit van het menselijk leven flink verbeteren. Anderen hebben een brief ondertekend om de ontwikkelingen zes maanden te pauzeren en sommigen zeggen dat de technologie een groter gevaar voor de wereld is dan klimaatverandering.
Kortom: AI is hot, maar ook omstreden. Om je te helpen door de bomen het bos te zien, heeft Insider een lijst opgesteld van grote namen uit de sector. Deze vormt een goed startpunt om te begrijpen wat er allemaal speelt rond de technologie en hoe AI de toekomst kan veranderen.
Dit zijn 13 grote namen in AI die je moet kennen en hun visie op de mogelijkheden en gevaren van de technologie
Dit zijn 13 grote namen in AI die je moet kennen en hun visie op de mogelijkheden en gevaren van de technologie
-
Emeritus hoogleraar Geoffrey Hinton van de Universiteit van Toronto staat bekend als 'de godfather van AI'
Het onderzoek van Hinton richtte zich vooral op neurale netwerken, systemen die leren van het analyseren van data. In 2018 won hij samen met collega-onderzoekers Yann LeCun en Yoshua Bengio de Turing Award, een prestigieuze prijs voor computerwetenschap.
Hinton werkte ook meer dan tien jaar voor Google, maar verliet het bedrijf dit voorjaar, zodat hij vrijer kom spreken over de snelle ontwikkeling van de AI-technologie. Na zijn vertrek zei hij dat een deel van hem spijt heeft van de rol die hij heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de technologie.
Hinton is een uitgesproken voorvechter van veiligheid rond AI en noemt het een urgentere dreiging dan klimaatverandering.
Noah Berger/Associated Press
-
Yoshua Bengio is een computerwetenschapper aan de universiteit van Montreal
Ook hij kreeg de naam ‘godfather of AI‘ nadat hij samen met Hinton en LeCun de Turing award won.
Bengio richt zich vooral op kunstmatige neurale netwerken, deep learning en machine learning. Volgens zijn website is hij de computerwetenschapper met de hoogste h-index ter wereld. Deze index meet de impact die de door de wetenschapper uitgebrachte onderzoeken hebben.
Ook Bengio maakt zich openlijk zorgen over de snelle ontwikkeling van AI. “De systemen van vandaag vormen nog geen existentieel risico, maar in één, twee of vijf jaar? Er is teveel onzekerheid”, zei hij.
Associated Press
-
Sam Altman, de CEO van OpenAI, werd een belangrijk figuur in AI toen zijn bedrijf ChatGPT openbaar maakte
Altman is een openlijk voorstander van AI. Hij noemt het de grootste stap voorwaarts in de kwaliteit van leven voor mensen. Hij doet ook niet heel moeilijk over de potentiële risico’s die AI kan vormen voor de mensheid.
Maar Altman heeft ook gezegd dat hij slecht slaapt, omdat hij met de potentiële gevaren van ChatGPT in zijn maag zit.
JASON REDMOND/AFP via Getty Images
-
De Franse computerwetenschapper Yann LeCun wordt ook de 'Godfather van AI' genoemd, nadat hij samen met Hinton en Bengio de Turing Award won
LeCun is hoogleraar aan de New York University. Hij werkt sinds 2013 ook bij Meta, waar hij nu Chief AI Scientist is. LeCun publiceerde meer dan 180 technische rapporten en droeg bij aan boeken over machine learning, computervisie en neurale netwerken.
LeCun maakt zich niet zo druk over de sociale risico’s van AI. Hij heeft gezegd dat hij het belachelijk vindt dat er gedacht wordt dat de technologie een gevaar voor de mensheid kan zijn.
Hij zegt ook dat AI dat werkt op basis van een ‘large language model’, zoals ChatGPT, nog lang niet zo intelligent is als honden of katten.
Meta Platforms
-
Fei-Fei Li is een computerwetenschapper aan de Stanford University en een voormalig VP bij Google
Li’s onderzoek richt zich vooral op machine learning, deep learning, computervisie, en cognitief-geïnspireerde AI, blijkt uit haar biografie op de website van Stanford.
Li is de oprichter van ImageNet, een database van miljoenen duidelijk gelabelde en gecategoriseerde afbeeldingen waarmee software visuele objectherkenning aangeleerd kan worden. Dat was een belangrijke stap in de ontwikkeling van computervisie.
Ze beklede in het verleden ook belangrijke functies bij Google (hoofdwetenschapper voor AI en machine learning) en X/Twitter (raad van bestuur).
Greg Sandoval/Business Insider
-
Stuart Russell, hoogleraar aan UC-Berkeley, houdt zich al tijden bezig met de vraag hoe AI met de mensheid moet omgaan
In 2019 publiceerde Russel het boek Human Compatible. Daarin onderzocht hij hoe mensen en steeds slimmer wordende machines kunnen samenleven. Hij kwam tot de conclusie dat machines geprogrammeerd moeten worden om onzeker over hun menselijke voorkeuren te zijn. Daardoor zouden ze nooit hun eigen doelen boven die van de mensheid stellen.
Russell waarschuwde in juni dat AI-tools als ChatGPT tegen een muur begonnen te lopen. Daarmee bedoelde hij dat er een eind kwam aan de hoeveelheid tekst die beschikbaar is om de systemen mee te trainen. Hij denkt ook dat AI het einde van het traditionele klaslokaal kan betekenen.
JUAN MABROMATA / Staff/Getty Images
-
Peter Norvig speelde een belangrijke rol bij onderzoek naar AI bij Google
Norvig werkte op meerdere leidinggevende posities bij Google aan onder andere machine translation, spraakherkenning en computervisie. Ook werkte hij bij meerdere academische instituten zoals UC-Berkeley en de universiteit van Zuid-Californië aan verschillende onderwerpen zoals op de mens gerichte AI.
Hij is erg positief over de ontwikkeling van AI en stelt dat we nu beginnen te zien dat de technologie op meerdere algemene taken redelijk presteert. Maar hij zegt ook dat er altijd een risico bestaat dat kwaadwillenden de krachtige AI-modellen kunnen gebruiken om misinformatie te delen. Volgens hem is het dan ook belangrijk om te onderzoeken hoe dit voorkomen kan worden.
Peter Norvig
-
Timnit Gebru is een computerwetenschapper die bekend werd door haar aanpak van 'bias' in AI
Gebru was een onderzoekswetenschapper en technisch hoofd van Google’s Ethical Artificial Intelligence-team. Gedurende haar tijd daar publiceerde ze een belangrijk onderzoeksrapport naar ‘bias’ in machine learning. Door de publicatie werd ze ontslagen bij Google.
In 2021 richtte ze het Distributed AI Research Institute op waarin ze de ruimte geeft voor “onafhankelijk, gemeenschappelijk gedreven AI-onderzoek zonder invloed van Big Tech”.
Gezien haar achtergrond is het geen verrassing te noemen dat ze waarschuwt voor de gevolgen van de huidige AI-race. “Als er geen externe druk komt om iets anders te doen, zullen bedrijven zichzelf nooit gaan reguleren. We hebben regelgeving nodig, en we hebben iets beters nodig dan de drang om winst te maken”, zegt ze.
Kimberly White/Getty Images
-
Brits-Amerikaanse computerwetenschapper Andrew Ng richtte in 2011 het grote deep learning project genaamd 'Google Brain' op.
Het project leidde naar het het Google Cat Project, waarin een gigantisch neuraal netwerk YouTube-videos met katten leerde herkennen.
Ng houdt zich vooral bezig met educatie. Hij is mede-oprichter van online leerplatform Coursera en startte ook DeepLearning.AI dat AI gerelateerde cursussen op Coursera aanbiedt. Volgens zijn eigen website heeft hij ook meer dan 200 onderzoeksrapporten over AI gepubliceerd.
Hoewel hij denkt dat AI risico’s met zich meebrengt, denkt hij niet dat het een existentieel gevaar voor de mensheid zal vormen. Hij gelooft eerder het tegenovergestelde: “Als je wilt dat de mensheid overleeft voor de aankomende duizend jaar, zou ik AI liever sneller maken om problemen op te lossen, dan het vertragen”, zei Ng tegen Bloomberg.
Steve Jennings / Stringer/Getty Images
-
Daniela Amodei is mede-oprichter van AI startup Anthropic, wat hij begon nadat hij in 2021 OpenAI verliet.
Amodei startte Anthropic samen met zes andere ex-OpenAI medewerkers, waaronder haar broer Dario Amodei. Ze vertrokken bij het bedrijf omdat ze zich zorgen maakte over het gebrek aan veiligheid bij de snelle uitrol van AI-producten.
Anthropic hanteert dan ook een ander model, waarbij vertrouwen en veiligheid centraal staan. Claude, de chatbot van het bedrijf, wordt gepromoot als een makkelijker te gebruiken alternatief voor ChatGPT en wordt al gebruikt door bedrijven als Quora en Notion. Hij werkt op basis van wat het bedrijf de drie H’s noemt: Helpful, Honest en Harmless.
“We moeten naar de hedendaagse problemen kijken en bedenken hoe we hierop kunnen handelen, maar we moeten tegelijkertijd ook het oog op de toekomst houden en bedenken welke problemen daar kunnen ontstaan”, zei Amodei tegen Insider.
Anthropic
-
Demis Hassabis zegt dat 'artificial general intelligence' over een paar jaar realiteit is
Hassabis richtte DeepMind in 2010 op. Hij verkocht het nu overbekende AI-lab in 2014 aan Google voor 400 miljoen pond. Hij werkt er nog steeds aan algoritmes die problemen in de gezondheidszorg en klimaatverandering moeten tackelen. Ook startte hij er een onderzoekstak die zich specialiseert op het begrijpen van de ethische en sociale impact van AI.
Volgens Hassabis ligt een toekomst met een kunstmatige generale intelligentie (AGI), een AI die zich kan meten aan een mens, om de hoek. “Ik denk dat we over een paar jaar zeer capabele generale systemen hebben”, zegt hij.
Hij gelooft niet dat we de ontwikkeling van AI-systemen moeten vertragen. Al stelt hij wel dat het bouwen aan een AGI zeer voorzichtig en op wetenschappelijke basis moet gebeuren.
Samuel de Roman/Getty Images
-
DeepMind mede-oprichter Mustafa Suleyman startte vorig jaar Inflection AI
De startup, die beweert een persoonlijke AI voor iedereen te bouwen, haalde in juni nog 1,3 miljard dollar aan investeringen op.
Pi, wat staat voor ‘personal intelligence’, is de chatbot van het bedrijf en wordt getraind op een vergelijkbare manier als ChatGPT en Bard. Maar Pi moet beter kunnen converseren en zou zelfs emotionele steun moeten bieden. Suleyman omschrijft het als een ‘neutraal luisterend oor‘ die kan reageren op echte problemen.
“Veel mensen willen gewoon gehoord worden. Ze willen een tool die reflecteert op wat ze zojuist gezegd hebben, om te bevestigen dat ze gehoord zijn”, aldus Suleyman.
Inflection
-
Hoogleraar Kate Crawford van de University of Southern California houdt zich bezig met sociale en politieke implicaties van grootschalige AI-systemen
Crawford is ook senior hoofdonderzoeker bij Microsoft en de auteur van Atlas of AI, een boek dat gebruik maakt van haar onderzoek naar hoe AI de samenleving vormt.
Crawford is zowel optimistisch als voorzichtig over de ontwikkeling van AI. Ze is enthousiast over de mensen met wie ze over de hele wereld samenwerkt “die zich inzetten voor duurzamere, op toestemming gebaseerde en rechtvaardige benaderingen voor het gebruik van generatieve AI”.
Kate Crawford