Een groot deel van de honderden miljarden die in de infrastructuur voor artificial intelligence (AI) gestoken wordt zal mogelijk in rook op gaan.

Dat zegt MIT-econoom Daron Acemoglu tegen persbureau Bloomberg. Hij denkt dat de AI-hype niet aan de verwachtingen gaat voldoen. “Er gaat heel veel geld verspild worden”.

Acemoglu schat dat het komende decennium slechts 5 procent van de banen wordt overgenomen of sterk afhankelijk zal worden van AI-technologieën.

Dat zou betekenen dat de economische voordelen van de grote efficiëntie en de productiewinst door AI-technologie zich niet uit gaat betalen en zeker niet op de korte tot middellange termijn. “Je gaat geen economische revolutie krijgen van die 5 procent”, zegt Acemoglu.

Mega-investeringen in datacenters voor AI

Een van de grootste zorgen is dat de megainvesteringen van grote spelers als Microsoft, Amazon en Meta Platforms in datacenters en chips van fabrikanten zoals Nvidia, niet zullen leiden tot een evenredige stijging van de omzet en winst.

Als beleggers goed gaan kijken naar de winstmarges en de verwachte terugverdientijd dat zou dat wel eens kunnen leiden tot een plotselinge afkoeling van de AI-hype.

Acemoglu ziet drie mogelijke scenario's voor de nabije toekomt van AI en zelfs het meest optimistische is niet echt heel rooskleurig.

  1. Het meest optimistische scenario volgens Acemoglue is dat de AI-hype afkoelt, maar dat sommige toepassingen van de technologie wel standhouden.
  2. De AI-hype blijft voortduren tot in 2025 en zal uiteindelijk leiden tot een crash van de techaandelen, vergelijkbaar met wat er gebeurde met de internetzeepbel. In dat scenario zullen beleggers en techbedrijven ontgoocheld worden door AI en zal de "AI-lente worden gevolgd door een AI-winter."
  3. De AI-gekte houdt nog jaren aan en bedrijven gaan mensen vervangen door AI-technologie "zonder te weten wat ze daarmee gaan doen". Techbedrijven zullen zich in allerlei bochten moeten wringen om weer opnieuw personeel aan te nemen als ze er achter komen dat de technologie niet werkt.

Acemoglue denkt dat een combinatie van het tweede en derde scenario het meest waarschijnlijk is. "Hoe groter de hype, hoe harder de val".

Hoewel de MIT-econoom onder de indruk is van wat 'large language models' als ChatGPT kunnen, blijft de betrouwbaarheid een probleem en dat betekent dat het nog heel lang duurt voordat de technologie mensen kan vervangen.

"Je hebt hele betrouwbare informatie nodig of de modellen moeten controleerbare stappen kunnen gaan zetten die werknemers eerder deden", zegt Acemoglu. "Ze kunnen dat op een aantal plekken doen met menselijk toezicht, zoals programmeren. Maar op de meeste plekken kan dat niet en dat zegt genoeg over waar we op dit moment staan."

LEES OOK: Artificial intelligence kan er juist voor zorgen dat werknemers méér uren moeten gaan draaien, volgens de baas van een AI-bedrijf