- Artificial intelligence (AI) kan een vier- of zelfs driedaagse werkweek mogelijk maken, denken sommige experts zoals Bill Gates.
- De CEO van een AI-bedrijf denkt het tegenovergestelde: als we niet oppassen, werken we straks juist méér uren door de nieuwe technologie.
- Een voorstander van kortere werweken zegt dat het gedrag van managers uiteindelijk zal bepalen of we minder gaan werken door AI.
- Lees ook: AI is duur: in bijna 4 op de 5 gevallen is het goedkoper om mensen het werk te laten uitvoeren.
Binny Gill werkt bijna elke dag. Hij is de oprichter en CEO van Kognitos, een bedrijf dat artificial intelligence (AI) gebruikt om bedrijfsprocessen te automatiseren. Als het brein achter het bedrijf, vindt Gill het normaal om in het weekend te werken.
Hij verwacht dat meer mensen zich genoodzaakt zullen voelen om hetzelfde te doen, naarmate AI een grotere rol op de werkvloer gaat spelen.
Veel van de verwachtingen over hoe AI onze banen zou kunnen veranderen, draaien om het idee dat onvermoeibare bots veel van het werk zullen overnemen. Dit zou ons in staat stellen om over te stappen op een vier- of zelfs driedaagse werkweek, waarbij we ons richten op dat wat AI niet goed kan.
Maar Gill ziet een andere mogelijkheid: AI zou voor een ‘altijd-aan-staan-cultuur’ kunnen zorgen en in ieder geval sommigen van ons onder druk kunnen zetten om juist meer te werken, in plaats van minder.
“Gewone bedrijven zullen AI gebruiken om in de race te blijven en veranderen in machines die 24/7 opereren”, vertelt Gill aan Business Insider.
Hij verwacht dat als zijn klanten eraan gewend raken om in het weekend service te krijgen van AI, ze dat reactieniveau altijd zullen verwachten.
“Mensen zullen minder handmatig werk doen, maar ze zullen altijd oproepbaar moeten zijn, omdat de bedrijven niet langer stilstaan. Het draait allemaal om de strijd met je concurrentie, die ook niet langer stilstaat", aldus de CEO.
Nu Gill ziet hoe AI de manier waarop mensen werken zal veranderen, verwacht hij dat we "steeds vermoeider en drukker zullen worden. Niet over de hele linie, maar in de meerderheid van de gevallen".
'Er zijn niet genoeg mensen om 24/7 te werken'
Emily Rose McRae denkt er anders over. De analist bij onderzoeksbureau Gartner ziet de personeelskosten de pan uitrijzen in het scenario van Gill.
“Er moet een soort beloning zijn voor die kosten. En 'onze concurrenten doen het ook' werkt alleen als er vraag is naar die constante inzetbaarheid”, zegt McRae tegen Business Insider. Ze voegt eraan toe dat veel bedrijven de afgelopen jaren het serviceniveau dat ze ooit boden, hebben verlaagd, omdat werknemers die zich overwerkt voelen, beginnen tegen te stribbelen.
McRae denkt dat de concurrentiedruk zelfs meer bedrijven zou kunnen aanzetten om te experimenteren met een vierdaagse werkweek, zodat werkgevers hun personeel kunnen vasthouden.
Het zou ook moeilijk zijn om 24/7 te gaan werken, omdat er dan te veel werknemers nodig zijn, zegt ze. “We hebben fundamenteel niet genoeg mensen in dienst. AI zorgt ervoor dat je dingen sneller kunt doen, niet 24 uur per dag.”
Hoogleraar Simon Johnson van de prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT is sceptisch over de werkdrukverlagende werking van AI, zegt hij tegen Business Insider. Toch denkt ook hij dat de vierdaagse werkweek uiteindelijk de norm zal worden.
Meer of minder werken? 'Dat bepalen managers'
Zelfs als AI velen van ons in staat stelt om minder te werken, zal het belangrijk zijn dat werkgevers dat ook doen, vertelt Dale Whelehan tegen Business Insider. Hij is de CEO van 4 Day Week Global, een non-profit die pleit voor een kortere werkweek. Anders zullen werknemers die hopen op te klimmen in het management druk voelen om dat gedrag te spiegelen en meer te gaan werken.
Whelehan zegt dat het uiteindelijk aan het management is of AI zal leiden tot banenverlies of een vierdaagse werkweek mogelijk zal maken.
“Technologie was de grote hoop aan het begin van de jaren 2000. Het zou leiden tot een enorm banenverlies, maar dat gebeurde niet. Het creëerde heel veel nieuwe banen. Het creëerde enorme hoeveelheden innovatie, maar wat het niet deed was ons leven makkelijker maken als het gaat om een beter evenwicht tussen werk en privéleven", aldus Whelehan.
Volgens Gill van AI-bedrijf Kognitos is het aantal uren dat iemand per week werkt niet direct gerelateerd aan technologie. “Het gaat om de vraag: ‘Is er een drang om beter te zijn dan je buurman?’”