- Onderzoeks- en adviesbureau CCS Insight voorspelt een zwaar jaar in 2024 voor bedrijven die zich bezig houden met generatieve AI (artificial intelligence)
- De hoofdanalist van het bureau dat technologische trends volgt, denkt dat kunstmatige intelligentie te veel gehypet wordt en nog erg kostbaar is.
- Alleen grote techreuzen zoals Google en Microsoft zouden de ontwikkelingskosten kunnen dragen.
- Lees ook: De zoektocht naar de iPhone van het AI-tijdperk is begonnen – het is de kip met de gouden eieren voor techbedrijven
Het Britse onderzoeks- en adviesbureau CCS Insight, dat zich specialiseert in technologische trends, verwacht dat generatieve AI (artificial intelligence) komend jaar van een koude kermis kan thuiskomen. Volgens analisten van CCS Insight doemen er in 2024 een aantal serieuze uitdagingen op voor de toepassing van AI-software.
Die risico’s hebben onder meer te maken met de kosten en complexiteit van toepassingen van generatieve AI. “De hype rond generatieve AI is dit jaar zo immens, dat er in onze optiek sprake is van ‘overhype’. Er zijn veel hordes die genomen moeten worden om het op de markt te brengen”, zei hoofdanalist Ben Wood van CCS Insight dinsdag tegen CNBC.
“Alleen de kosten van het uitrollen en up-to-date houden van generatieve AI zijn al enorm”, gaf Wood aan. Techreuzen zoals Google en Meta behoren tot de weinige partijen die dergelijke kosten kunnen dragen. Voor veel bedrijven die de toepassingen van AI ontwikkelen, zouden de kosten te hoog zijn.
Analist Dylan Patel van onderzoeksbureau SemiAnalysis stelde eerder dit jaar dat OpenAI, het bedrijf achter onder andere ChatGPT, dagelijks liefst 700.000 dollar kwijt is om de computerservers waarop ChatGPT werkt, draaiende te houden.
De prognose van CCS Insight komt op een moment dat er sprake is van wereldwijde tekorten van computerchips die nodig zijn om AI-software op te laten draaien. Het belang van dergelijke chips wordt onderstreept door een recente stormloop op de chips van fabrikant Nvidia.
Nvidia heeft laten weten dat het van plan is om de productie van de 40.000 dollar kostende chips vanaf volgend jaar te verdrievoudigen.
Inmiddels lijkt OpenAI zich te oriënteren op mogelijkheden om zelf chips te gaan produceren, zo meldde persbureau Reuters afgelopen week.