- De AI-hype op de beurs lijkt weliswaar op de dotcomzeepbel van begin deze eeuw, maar hoeft niet te eindigen in een grote beurscrash.
- Volgens de Amerikaanse topeconoom zijn er een paar dingen anders, waaronder het politieke klimaat.
- Krugman suggereert dat big tech-bedrijven dit keer mogelijk kunnen profiteren van flinke subsidies van de regering van Donald Trump.
- Lees ook: 2 beurshandelaren die bekend zijn van de film ‘The Big Short’, laten AI links liggen en kijken elders in de markt
De Amerikaanse econoom Paul Krugman vindt dat de AI-hype veel weg heeft van internetgekte eind jaren negentig, maar dat hoeft niet per se te leiden tot een nieuwe, grote beurscrash.
Nobelprijswinnaar Krugman meldt in een post op het platform Substack dat de hoge waarderingen van sommige technologieaandelen en de massale opwinding over de toekomst van artificial intelligence hem doen denken aan de internetgekte. Tegelijk plaatst hij een kanttekening: “Hoewel de AI-hype veel gelijkenissen vertoont met de dotcomzeepbel, kan het eindspel wel eens heel anders zijn”.
Krugman benadrukt twee belangrijke verschillen. Een daarvan is dat de dotcomgekte op de beurs eind jaren negentig deels berustte op hooggespannen verwachtingen over startups die geen winsten maakten. Het idee was dat jonge bedrijfjes “zeer winstgevende quasi-monopolies” zouden worden, die zouden profiteren van enorme netwerkeffecten.
Dit keer zijn de sterren van de AI-revolutie echter vooral grote techbedrijven die al een semi-monopoliepositie hebben in diverse markten. Denk daarbij aan bedrijven als Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Meta en Apple.
“Ik weet niet of mensen beseffen hoe abnormaal dit is”, schrijft Krugman op Substack. “Historisch gezien hebben belangrijke, nieuwe technologieën de neiging om de bestaande hiërarchie te verstoren door de opkomst van nieuwe spelers. Dit keer verwachten beleggers in feite dat radicale nieuwe technologie de bestaande hiërarchie gaat versterken.”
Krugman stelt vervolgens de vraag of de gevestigde techtitanen substantieel winstgevender kunnen worden door de inzet van AI, gelet op het feit dat ze al zo dominant zijn. Hij vermoedt dat ze zelfs minder winst kunnen gaan maken, als ze geld in AI moeten steken om hun positie te verdedigen, vooral als ze te hoge investeringen doen.
Politieke steun van Trump voor big tech en crypto
Het andere grote verschil is dat Silicon Valley een kwart eeuw geleden grotendeels gescheiden opereerde van de Amerikaanse politiek, aldus Krugman. Dezer dagen hebben big tech-bazen de banden hebben met de overheid juist sterk aangehaald.
Krugman wijst in dit verband ook op Tesla, het bedrijf van Elon Musk. Die is sinds begin dit jaar een naaste adviseur van president Donald Trump en heeft met zijn Departement van Overheidsefficiëntie directe invloed op agentschappen die regelgeving voor elektrische auto's en autonoom rijden bepalen.
Tesla heeft op de beurs een waarde van bijna 1.200 miljard dollar, meer dan 12 keer de jaarlijkse omzet. Zo'n waardering is volgens Krugman alleen te begrijpen in het licht van "de rol van Elon Musk als co-president”.
De twee genoemde verschillen tussen de dotcom-zeepbel en de huidige AI-hype kunnen leiden tot een andere uitkomst, aldus Krugman. Hij wijst hierbij op plannen van president Donald Trump om een strategische cryptoreserve aan te leggen en steun te verlenen aan een investering van 500 miljard dollar in AI-infrastructuur.
In beide gevallen kan er Amerikaans overheidsgeld maar technologiebedrijven vloeien. Cryptopartijen kunnen hun bezit verzilveren door crypovaluta te verkopen aan de Amerikaanse overheid en Big Tech krijgt mogelijk overheidssubsidies.
Deze situatie kan ervoor zorgen dat de huidige beursmanie niet eindigt met een beurscrash, maar met "een gigantische reddingsoperatie voor de tech-bro's”, aldus Krugman.
De parallel tussen de AI-boom en de dotcomzeepbel wordt regelmatig getrokken. Vooralsnog is de technologie-index Nasdaq 100 met meer dan 80 procent gestegen sinds het uitkomen van ChatGPT eind 2022.