• De AI-boom kan het olieaanbod doen stijgen en de prijzen doen dalen, zeggen analisten van Goldman Sachs.
  • De inzet van artificial intelligence kan het aanbod van olie verhogen door verbeterde logistiek en productiviteit.
  • De stijging van het aanbod zal opwegen tegen de stijging van de vraag naar energie vanuit AI-datacenters, aldus de analisten.
  • Lees ook: Olielandenclub OPEC wil aanbod misschien toch niet verhogen, na daling olieprijzen

De opmars van kunstmatige intelligentie zou olieprijzen kunnen doen dalen, hoewel de technologie de vraag naar energie stimuleert vanwege de behoefte aan grote datacenters. Dat schrijven analisten van zakenbank Goldman Sachs.

Volgens de analisten kan met artificial intelligence (AI) de logistiek van het winnen van olie worden verbeterd en kunnen er meer oliebronnen worden gevonden. Hierdoor zou het olieaanbod kunnen toenemen en kunnen prijzen de komende tien jaar dalen.

Deze voorspelling staat in contrast met de vele prognoses die claimen dat energieprijzen zullen stijgen, omdat de vraag naar AI meer stroom vereist voor datacenters.

“Het debat over de invloed van AI op energie en metalen heeft zich vooral gericht op de vraagzijde, gelet op de verwachte stimulans voor de vraag naar energie. We benadrukken echter dat AI uiteindelijk de olieprijzen in het komende decennium kan drukken door het olieaanbod via twee hoofdkanalen te stimuleren”, zeggen de analisten in een rapport.

Winning van olie kan efficiënter worden door AI

De analisten van Goldman wijzen allereerst op het potentieel van AI om de productiekosten van olie te verlagen door de logistiek en de toewijzing van middelen te verbeteren.

Ze wijzen op een voorbeeld van boorplatforms in North Dakota, waar een oliemaatschappij door het gebruik van AI-gestuurd boren de boortijden met 30 procent verkortte. Uitgaande van een productiviteitswinst van 25 procent, zouden andere vroege AI-gebruikers 5 dollar per vat aan kosten kunnen besparen, schatten de analisten.

Volgens schattingen van Goldman Sachs kan de inzet van AI de kosten van het vinden van een nieuwe schaliebron met ongeveer 30 procent verlagen. Hierdoor kunnen de oliereserves met 8 tot 20 procent toenemen. Dat zijn zo'n 30 miljard vaten ruwe olie.

Deze toename van het aanbod weegt ruimschoots op tegen een mogelijke toename van de vraag, schrijven de analisten. Zelfs als AI meer energie vraagt, zal die vraag waarschijnlijk geen effect hebben op de vraag naar olie, omdat olie “vandaag de dag nauwelijks wordt gebruikt als energiebron voor energieopwekking.”

“Alles bij elkaar genomen denken we dat AI een bescheiden netto negatief effect zal hebben op de olieprijzen op de middellange tot lange termijn”, aldus de analisten.

LEES OOK: Als Nederland doorgaat met adoptie van AI kan economie €230 miljard groter zijn in 2030