De werkloosheid in Nederland is in september uitgekomen op hetzelfde niveau als in de twee voorgaande maanden. Daarmee is een voorlopig een einde gekomen aan de daling van het aantal werklozen die in het begin van dit jaar werd ingezet
Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
De werkloosheid stagneerde op 6,8 procent van de beroepsbevolking.
Het CBS telde vorige maand in totaal 607.000 werklozen, dat waren er 4.000 minder dan drie maanden eerder. Het aantal mensen met betaald werk was in september even hoog als in juni. Tot die maand nam het aantal werkenden nog toe.
(klik voor vergroting)
Meer jongeren werkloos
De werkloosheid onder jongeren is de afgelopen maanden gegroeid, van 11,1 procent in juni tot 11,5 procent vorige maand. In totaal staan 161.000 jongeren (15 tot 25 jaar) nu te boek als werkloos. Dit aantal groeit sinds april, maar ligt nog wel lager dan een jaar geleden.
In september had ruim 65 procent van de in totaal 12,7 miljoen 15- tot 75-jarigen betaald werk. Het gaat hierbij om 4,5 miljoen mannen en 3,8 miljoen vrouwen. In de afgelopen twaalf maanden is vooral het aantal werkende vrouwen toegenomen, aldus het CBS.
Crisis voorbij, meer werkzoekenden
Nu de crisis achter de rug is, zien meer mensen kansen en bieden ze zich opnieuw aan op de arbeidsmarkt. Maar die personen hebben niet meteen werk. Met andere woorden: meer mensen hebben weliswaar een betaalde baan, maar er zijn ook meer mensen die op zoek zijn naar werk.
Dat is terug te zien in het werkloosheidspercentage, dat al een jaar rond de 7 procent ligt. Het Centraal Planbureau verwacht dat de werkloosheid volgend jaar uitkomt op 6,7 procent, nauwelijks lager dan het huidige niveau.
Lees ook dit artikel op Z24: Waarom de werkloosheid niet verder daalt
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl