Ahold Delhaize verlengt zijn beschermingsconstructie om zo ongewenste investeerders buiten de deur te houden of een opsplitsing van het supermarktconcern te voorkomen.
Dat maakte het bedrijf bekend bij de publicatie van cijfers over het eerste kwartaal.
Over deze kwestie was recent nog veel ophef. De activistische aandeelhouder CIAM die pas nog dreigde naar de rechter te stappen ziet daar evenwel vanaf.
De verlenging geldt voor een periode van vijftien jaar, per medio december. De Stichting Continuïteit Ahold Delhaize kan preferente aandelen Ahold Delhaize verkrijgen en daarmee een beschermingswal opwerpen tegen een mogelijke overname van de onderneming.
Ahold Delhaize kondigde wel aan dat binnen zes maanden na eventuele opwerping van de beschermingswal, een aandeelhoudersvergadering zal worden gehouden om de kwestie te bespreken.
Binnen een jaar na het uitoefenen van de beschermingsconstructie kan dan worden gestemd door aandeelhouders over intrekking van aandelen die worden verstrekt aan de stichting. De stichting zal niet meestemmen over de zaak.
Time-out bij vijandige overnames
De afgelopen tijd kwam Ahold Delhaize onder druk te staan van het Franse CIAM om de beschermingsconstructie op te heffen. CIAM had geëist dat de aandeelhouders van Ahold Delhaize kunnen stemmen over de constructie. Met de toezegging dat de beschermingswal na een jaar weer kan worden weggestemd door aandeelhouders, is CIAM echter tevreden.
De investeerder noemt die concessies "een aanzienlijke overwinning voor fatsoenlijk bestuur en investeerdersrechten".
De Fransen wijzen erop dat de Nederlandse regering al praat over een afkoelingsperiode van 250 dagen bij vijandige overnames, nadat Unilever en AkzoNobel vorig jaar werden belaagd. Het verschil tussen die 250 dagen en het jaar bij Ahold Delhaize is dan niet heel groot meer.
Volgens CIAM is er nog wel meer te doen, maar de activistische aandeelhouder hoopt dat dit het begin is van een transparante en open omgang met de aandeelhouders.
Winst- en omzetgroei in eerste kwartaal
Ahold Delhaize maakte verder bekend dat het de winst en omzet in het afgelopen kwartaal heeft zien groeien ten opzichte van een jaar eerder.
De omzet van de onderneming steeg bij constante wisselkoersen met 2,5 procent tot 14,9 miljard euro. De winst dikte met ruim een kwart aan tot 407 miljoen euro.
Ahold Delhaize sprak van verbeterde prestaties in de Verenigde Staten en hoopgevende verkooptrends in België, waar het sinds het samengaan van Ahold en Delhaize wat minder ging.
Ook in Nederland gingen de zaken goed. Online wees Ahold Delhaize specifiek naar bol.com en ah.nl. De online verkopen dikten met ruim 23 procent aan.
Dure dollar doet Ahold Delhaize pijn
De gevolgen van de dure dollar ten opzichte van de euro wogen wel flink op de onderneming. Ahold Delhaize haalt namelijk een groot deel van zijn opbrengsten uit de Verenigde Staten. Als deze wisselkoerseffecten worden meegerekend was sprake van een 5,9 procent lagere omzet en een 14,5 procent hogere winst.
Topman Dick Boer, die zijn plek op 1 juli over zal dragen aan zijn opvolger Frans Muller, was tevreden met de prestaties. Ahold Delhaize zag de vergelijkbare omzet in Nederland met 3,2 procent aandikken.
Ahold Delhaize herhaalde de verwachting dat dit jaar voor 420 miljoen euro aan synergieën zal worden gerealiseerd, waarvan al 268 miljoen euro in 2017 werd bereikt. De vrije kasstroom zal dit jaar uitkomen op circa 1,9 miljard euro. Dat bedrag wordt ook gezet op de kapitaaluitgaven, voor onder meer het verbeteren van het winkelnetwerk en het verder ontwikkelen van de digitale activiteiten.
'Solide kwartaal van Ahold Delhaize'
Analisten van KBC menen dat de cijfers van Ahold Delhaize goed zijn. Het supermarktconcern wist op alle fronten de verwachtingen te verslaan. De kenners wijzen daarbij specifiek op de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en "waarderen'' de verbeteringen in België.
KBC wijst verder op de bekendmaking dat de optie voor een beschermingsconstructie bij Ahold Delhaize met vijftien jaar wordt verlengd. De bank is enigszins verrast door die stap aangezien er werd gedacht dat het bedrijf waardecreatie als beste verdedigingstactiek zou beschouwen.
Wel is KBC te spreken over de concessies die het concern deed. Zo mogen aandeelhouders binnen een jaar na een eventuele opwerping van de beschermingswal stemmen over het verstrekken van aandelen aan de beschermingsstichting.