De Europese aandelenbeurzen verloren dinsdag terrein in navolging van verliezen in Azië. Net als in het Verre Oosten zorgden dalende prijzen van olie en andere grondstoffenprijzen voor druk op de aandelenkoersen. In Amsterdam behoorde Shell tot de sterkste dalers na een afwaardering en tegenvallende kwartaalcijfers van rivaal BP.

Na een half uur handelen stond de AEX-index 1,1 procent lager op 424,93 punten en daalde de MidKap 0,7 procent tot 660,29 punten. De toonaangevende indices in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 1,3 procent.

Olie- en gasconcern Shell verloor 2,3 procent en was de grootste verliezer in de AEX. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde de kredietwaardigheid van Shell van AA- naar A+, met een negatief vooruitzicht. Dat betekent dat een verdere verlaging van de rating een mogelijkheid is.

Shell heeft veel last van de sterk gedaalde olieprijzen. Vorige maand liet het Brits-Nederlandse concern nog weten dat de winst in het vierde kwartaal van 2015 waarschijnlijk veel lager zal uitvallen dan een jaar eerder.

De afwaardering van Shell zat er al langer aan te komen, meent analist Quirijn Mulder van ING. Hij sluit een verdere verlaging niet uit, gezien de flinke schuldtoename als gevolg van de aanstaande overname van BG.

De daling van de olieprijs met zo'n 70 procent in anderhalf jaar tijd heeft de kasstroom van oliemaatschappijen steek verminderd, aldus Mulder. Daarom is de afwaardering een logische stap. ING voorziet geen enorme impact op de rentes die Shell op zijn schulden betaalt, wel een negatieve koersreactie op korte termijn.

Ook voor oliebedrijven als BP, Repsol en Statoil dreigt een afwaardering. Overigens verhoogden Citi en Liberum hun beleggingsadvies voor Shell.

Rode koersborden

De AEX kende slechts twee stijgers: TNT Express (plus 0,7 procent), dat wordt overgenomen door het Amerikaanse FedEx en informatieconcern RELX (plus 0,5 procent), het voormalige Reed Elsevier.

BP zag zijn winst in het vierde kwartaal vrijwel geheel verdampen als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen. De winst is inmiddels zes kwartalen op rij gedaald. Het concern verloor in Londen 6,5 procent aan beurswaarde. Dinsdag daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie met 2,2 procent tot 30,94 dollar en werd Brentolie 1,7 procent goedkoper op 33,64 dollar per vat.

Andere verliezers in de grondstoffensector waren staalconcern ArcelorMittal, roestvrijstaalfabrikant Aperam, bodemonderzoeker Fugro en dienstverlener aan de olie- en gassector SBM Offshore. Deze fondsen moesten tussen 1,6 en 2,3 procent terug.

De winst bij de Duitse chipfabrikant Infineon halveerde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2015/2016. De klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML (min 1,3 procent) verloor in Frankfurt 5,3 procent.

De euro was 1,0908 dollar waard, tegen 1,0885 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl