- Er bestaan veel mythes over de beste manieren om af te vallen.
- Osteopaat en obesitas-specialist Spencer Nadolsky en diëtiste Kara Mockler ontkrachten voor Insider de grootste fabels.
- Je hoeft volgens hen niet per se aan cardio te doen, koolhydraten te schrappen of te stoppen met eten in de avonduren.
- Lees ook: Is intermittent fasting iets voor jou? Een diëtiste en een voedingscoach vertellen alles wat je moet weten en geven elk 3 tips
In theorie is afvallen helemaal niet zo moeilijk, maar in de praktijk is dat vaak anders.
Populaire diëten en zelfbenoemde experts komen vaak met tegenstrijdige tips, waardoor het ingewikkeld is om te bepalen hoe je op een gezonde manier wat kilo’s kwijt kan raken.
Insider heeft een osteopaat en obesitas-specialist en een diëtiste gevraagd de grootste mythes over afvallen te ontkrachten, om mensen zo een grotere kans te geven op succes op de lange termijn.
1. Afvallen draait enkel om wilskracht
Als je puur op je wilskracht vertrouwt bij het lijnen, dan gaat het je volgens osteopaat en obesitas-specialist Spencer Nadolsky waarschijnlijk niet lukken.
"De omgeving en ons lichaam werken ons tegen als we proberen af te vallen", zegt hij. "Er is misschien wel wat wilskracht voor nodig om te beginnen, maar om het langer vol te houden moet je werken aan je gewoontes. Sommige mensen hebben ook medische hulp nodig, zoals medicijnen of een operatie."
2. Je moet minder koolhydraten eten om af te vallen
"Deze veelgehoorde mythe komt voort uit het idee dat koolhydraten ervoor zorgen dat er insuline vrijkomt in je lichaam en insuline is een hormoon dat vet opslaat", zegt Nadolsky.
Afvallen komt neer op het structureel minder calorieën eten dan je verbruikt. "Je kan prima kilo's kwijtraken terwijl je koolhydraten eet, ondanks het vrijkomen van insuline", zegt Nadolsky. "Er is in meerdere onderzoeken heel goed naar gekeken en uiteindelijk draait het toch gewoon om minder calorieën."
3. Je moet heel intensief sporten om af te vallen
Het is heel logisch dat mensen denken dat je omdat je met sporten calorieën verbrandt sneller afvalt, maar volgens Nadolsky werkt dat niet echt zo. Dat komt vooral omdat sporten maar een klein deel uitmaakt van het totale aantal calorieën dat je op een dag verbruikt. Als je verwacht met sporten veel kilo's kwijt te raken, draait het waarschijnlijk uit op een teleurstelling, zegt Nadolsky.
"Het heeft te maken met hoe onze lichamen zich aanpassen aan onze eetlust en andere aspecten van ons metabolisme", legt hij uit. "We vallen uiteindelijk minder af dan eigenlijk zou moeten met zulke intensieve inspanning."
Maar om gezond te blijven en je lichaam in vorm te houden moet je wel sporten. Daarbij helpt krachttraining om spiermassa te behouden terwijl je vet verbrandt. "Stop niet met sporten, maar stel je verwachtingen bij", zegt Nadolsky.
4. Je komt aan of valt minder af door 's avonds te eten
Het gaat bij afvallen om de totale calorie-inname op een dag en daarbij maakt het niet uit wanneer je die binnenkrijgt, zegt diëtiste Kara Mockler tegen Insider.
"Als je door laat op de avond te gaan snacken over je calorieplafond heengaat is dat de oorzaak dat je niet afvalt", zegt Mockler.
5. Door te vasten raak je meer kilo's kwijt
Veel mensen zien vasten als manier om af te vallen, of het nu periodiek vasten is of het 5/2-dieet. Maar het is echt geen wondermiddel, anders dan dat het misschien helpt je aan je calorieplafond te houden.
"Als je calorie-inname gelijk is, val je door vasten niet sneller af", zegt Mockler. "Je kan de hoeveelheid calorieën over de dag verspreiden zoals jij wil en nog altijd geweldige resultaten bereiken."
6. Cardio is noodzakelijk om af te vallen
Cardio heeft veel voordelen voor je gezondheid, maar is volgens Mockler niet noodzakelijk om af te vallen.
"De belangrijkste factor voor ons gewicht is hoeveel we eten en dat onder controle krijgen heeft de hoogste prioriteit", legt ze uit. "Cardio gaan doen als onderdeel van je nieuwe routine is niet meer dan de kers op de taart."
7. Je moet helemaal geen lekkere dingen meer eten
Afvallen betekent niet dat je nooit meer een pizza of koekje kan eten. "Als je leert je favoriete eten in te passen in je dieet is het waarschijnlijker dat je je nieuwe eetpatroon op lange termijn volhoudt en daardoor betere resultaten bereikt", zegt Mockler.
Als je jezelf die pizza of een lekkere snack helemaal ontzegt, ga je dat teveel missen en er uiteindelijk misschien juist heel veel van eten. "Eet kleine porties van je guilty pleasures en eet bewust", zegt Mockler.
8. Suiker is funest als je wil afvallen
Suiker is dan misschien niet voedzaam of heel verzadigend, waardoor je er makkelijk teveel van kan eten, maar je hoeft er niet helemaal mee te stoppen.
"Als je totale aantal calorieën op orde is, dan is iets eten dat suiker bevat echt geen probleem", legt Mockler uit. "Zorg dat je gedurende de dag genoeg vezels binnenkrijgt en voel je niet schuldig als je zo af en toe iets lekker zoets eet."