Volgens Aon verbeterde het risicoprofiel van de Afrikaanse landen Kenia, Mozambique, Rwanda, Oeganda en Zambia. In Algerije en Benin verslechterde het risicoprofiel. De meest risicovolle Afrikaanse landen om zaken te doen, zijn Congo, Soedan, Zimbabwe en Somalië. Het minste risico lopen ondernemingen in Zuid-Afrika, Namibië en Marokko. Ook Tunesië geldt als een redelijk veilig land om zaken te doen, maar in het onderzoek is de recente politieke onrust in dat land niet meegenomen.
,,We zien dat het door de economische ontwikkeling langzaam beter gaat in Afrika. Bedrijven investeren meer omdat de onvoorspelbaarheid afneemt”, aldus veiligheidsspecialist Erwin Muller van Aon.
Caribisch gebied
In het Caribisch gebied zijn de risico’s voor bedrijven juist toegenomen. Dat komt omdat eilandstaten als de Bahama’s, Barbados en de Dominicaanse Republiek minder inkomsten hebben door de forse daling van het toerisme. Ook werd de bankensector daar hard geraakt door de crisis. Deze factoren vergroten het risico op wanbetaling door overheden. Aon denkt echter dat dit een tijdelijke situatie is, die zal verbeteren als het toerisme weer aantrekt.
In Nederland is het veilig zakendoen voor bedrijven, al is er wel een risico op terrorisme. Zwakke eurolanden als Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje worden eveneens gezien als veilige landen om actief te zijn, ondanks de zorgen over de schuldencrisis. Die landen kunnen namelijk rekenen op steun van de Europese Unie.
Oorlogen
De meest onveilige landen ter wereld om zaken te doen, zijn Irak, Iran, Afghanistan, Jemen, Noord-Korea, Venezuela, Haïti, Soedan, Somalië, Zimbabwe en Congo. Hier lopen bedrijven de grootste kans te maken te krijgen met sociale onrust, oorlogen, onteigening door overheden, wanbetaling of wetgeving die zakendoen hindert.
De meest veilige landen ter wereld voor bedrijven zijn Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Chili, Japan, Noorwegen, Denemarken, Finland, Zwitserland en Tsjechië. Hier zijn geen noemenswaardige risico's voor het bedrijfsleven.
Toch kan een situatie in een land zomaar omslaan zoals de onrust in Tunesië bewijst. ,,Er kan morgen iets gebeuren waardoor de dynamiek ineens omslaat. Deze kaart heeft dan ook geen enkele voorspellende waarde'', zei Aon-directeur Marc van Nuland.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl