Het Openbaar Ministerie heeft een voorwaardelijke celstraf van tien maanden geëist tegen de man die wordt verdacht van afpersing van de familie De Mol. Ook eist het OM een celstraf ter hoogte van het voorarrest van 141 dagen tegen de 71-jarige Dirk M en een contactverbod met zijn slachtoffers.

Deze eis betekent dat M. niet meer terug zou hoeven naar de cel. Het OM volgt de opvatting van geraadpleegde deskundigen die verklaarden dat M. slechts beperkt toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan een vorm van dementie waardoor zijn empathisch vermogen ernstig is aangetast en die tot obsessief en dwangmatig gedrag leidt.

Vooraf wilde het OM nog van de experts weten of M. werkelijk zo ziek is, zeker omdat zijn omgeving daar tot voor kort niets van had gemerkt. Uitleg door neuroloog C. Jonker aan de hand van hersenscans was echter overtuigend. “Dergelijk beeldvormend onderzoek liegt niet”, aldus de officier.

Voorarrest opgeheven

De ziekte van M. was een belangrijke reden om zijn voorarrest op te heffen, en nu ook om hem niet naar de gevangenis te sturen. Opsluiting zou volgens de experts zijn gezondheidssituatie onomkeerbaar verder doen verslechteren.

Het OM gaat daarin mee, maar tekent wel aan dat het onder normale omstandigheden zonder meer een forse onvoorwaardelijke celstraf zou hebben geëist voor wat het omschreef als “een bizarre poging tot afpersing”. De aanklagers wezen onder meer op de “enorme impact” op het gevoel van veiligheid van de familie De Mol.

Vergoeding van 50.000 euro

De man uit Zeist werd 3 december opgepakt. M. terroriseerde volgens het Openbaar Ministerie ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.

De dreigbrieven aan het adres van de presentatrice en haar kinderen waren aanleiding om extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Linda de Mol wil een vergoeding van 50.000 euro voor de kosten die ze daarvoor moest maken.

Het OM vindt dat deze vergoeding moet worden toegekend. M. gaf eerder al aan bereid te zijn die kosten te vergoeden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl