Dat zei Ronald Gerritse, sinds dit voorjaar de voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), maandag tijdens een bijeenkomst van accountantsorganisatie SRA. Gerritse onderschrijft naar eigen zeggen recente uitspraken van DNB-president Klaas Knot. Die zei vorige week dat een Grieks bankroet niet uit te sluiten is.
Knot koos daarmee ,,met recht en reden voor eerlijkheid over hoe we ervoor staan”, stelde Gerritse. ,,Niet best, om zijn woorden kort samen te vatten.” Dat een bankroet van Griekenland ons ook veel geld kan kosten, is volgens de AFM-voorzitter geen bangmakerij. Het is nog altijd tegen te houden met gecoördineerd Europees optreden. ,,Maar het is wel de werkelijkheid en zo moet hij onder ogen worden gezien.”
Openheid
Volgens Gerritse moeten banken en overheden meer openheid geven over de financiële risico’s van de huidige schuldencrisis. ,,De bittere werkelijkheid is dat we, na de eerdere crisis in het najaar van 2008, nu opnieuw langs het randje gaan”, stelde Gerritse. Hij wil openheid hierover, zodat het vertrouwen kan terugkeren.
Net als zijn voorganger bij de AFM, Hans Hoogervorst, pleit Gerritse ervoor dat banken eerlijk zijn over de mate waarin ze verliezen moeten nemen op Griekse staatsobligaties. Enkele belangrijke Europese financiële instellingen houden er wat dat betreft een bijzondere interpretatie van de boekhoudregels op na, aldus de oud-topambtenaar van Financiën.
,,Sommige banken denken de markten misschien te kunnen foppen, maar het maakt het wantrouwen groter en de crisis alleen maar erger'', zei Gerritse, die eraan toevoegde dat Nederlandse banken zich wel aan de internationaal afgesproken boekhoudregels houden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl