De aflossingsvrije hypotheek is voor opvallend veel huiseigenaren een blok aan het been.

Een kwart van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek weet nog niet hoe die lening moet worden afgelost, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onder 1050 Nederlanders met zo’n financieel product.

Volgens de brancheorganisatie zou 7 procent van de ondervraagden zich bovendien regelmatig zorgen maken over deze problematiek. Er is vooral veel onduidelijk over de betaalbaarheid van de hypotheek na pensionering. Ook weten mensen vaak niet of ze dan nog wel in hun huis kunnen blijven wonen.

Aflossingsvrije hypotheek is pensioenrisico

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde eerder al dat tussen 2035 en 2038 voor ruim 700.000 huishoudens de aflossingsvrije lening afloopt en hun recht op hypotheekrenteaftrek eindigt. Een deel van deze huiseigenaren gaat tijdens de looptijd van zijn hypotheek met pensioen.

Lees ook: Aflossingsvrije hypotheek: dit gebeurt er met je inkomen vóór en na pensioen, als de rente stijgt en de hypotheekrenteaftrek vervalt

Banken proberen hun klanten de laatste tijd beter voor te lichten. In oktober startte daarom een campagne genaamd ‘Word ook aflossingsblij’. De website van die campagne www.aflossingsblij.nl zou inmiddels al ruim 130.000 unieke bezoekers hebben getrokken.

Er zijn grofweg drie zaken die een aflossingsvrije hypotheek relatief duur kunnen maken, zodra huiseigenaren met pensioen gaan:

1. Lager inkomen na pensioen

Is het inkomen na je pensioen een stuk lager dan het huidige inkomen, dan zijn de hypotheeklasten straks moeilijker op te brengen, als je niet eerder hebt afgelost op de hypotheekschuld.

2. Geen hypotheekrenteaftrek na 30 jaar

De hypotheeklasten stijgen sowieso, omdat na 30 jaar de hypotheekrenteaftrek vervalt. De brutorente wordt de nettorente wanneer het belastingvoordeel vervalt.

3. De hypotheekrente kan ook weer stijgen

Het renteniveau zelf zou op termijn weleens een stuk hoger kunnen zijn. Het is dus riskant om de lasten die gepaard gaan met de huidige lage renteniveaus ook voor de toekomst in te calculeren.

Wie nu al iets wil doen aan het toekomstige risico van een aflossingsvrije hypotheek, kan de huidige lage hypotheekrente proberen te benutten.

Je kunt namelijk de financiële ruimte die vrijkomt als je voor een nieuwe rentevaste periode kiest, gebruiken om een spaarpot voor aflossing op te bouwen.

Lees hier meer over op Business Insider: Zo kun je de lage hypotheekrente gebruiken om straks niet met een al te hoge schuld te zitten