De economische groei in China daalt van 7,4 procent dit jaar tot 7,1 procent in 2015. Die voorspelling deed hoofdeconoom Ma Jun van de Chinese centrale bank zondag.

Een van de grootste boosdoeners is de aanhoudende afname van investeringen in vastgoed. De beoogde groei van 7,4 procent is al het laagste niveau sinds 1990.

“De neerwaartse druk die de dalende vastgoedinvesteringen veroorzaken, zal een remmende werking hebben op een eventuele groei van de export”, aldus Ma. Hij verwacht dat de export volgend jaar met 6,9 procent toeneemt en dat de inflatie uitkomt op 2,2 procent.

De People’s Bank of China bestempelde de vooruitzichten voor de werkgelegenheid en de inflatie ondanks het verwachte lagere groeitempo stabiel.

China worstelt met economische hervorming

China’s hoogste leider, Xi Jinping, worstelt met plannen om het op de export gerichte groeimodel om te buigen naar groei die meer gebaseerd is op de binnenlandse consumptie.

China is nog altijd sterk afhankelijk van een combinatie van hoge binnenlandse investeringen en de export. In het binnenland ligt de nadruk op infrastructuur en onroerend goed en de Chinese maakindustrie is sterk op de uitvoer gericht. Hierbij is controle over de wisselkoers en de kredietverlening door banken een belangrijk middel om de economie te sturen.

Keerzijde van dit groeimodel is dat grootscheepse investeringen in vastgoed en infrastructuur regelmatig leiden tot dubieuze financiering van lokale overheden door Chinese staatsbanken. Vaak tegen kunstmatig lage rentes. Dit gaat ten koste van twee andere groepen: het midden- en kleinbedrijf, dat moeilijk aan bankfinanciering kan komen, en Chinese spaarders die kunstmatig lage rentes krijgen.

'Afkoeling China raakt Europa'

De Britse krant Sunday Times schreef op basis van een rapport van Commerzbank dat de toch al fragiele Europese economie flink geraakt kan worden door de afkoeling in China. De Duitse bank vreest met name voor deflatie, een langdurige periode van prijsdalingen die een rem kan zetten op de economie. Consumenten stellen in zo'n periode mogelijk uitgaven uit in afwachting van nog lagere prijzen, terwijl het tegelijkertijd steeds lastiger wordt om schulden af te lossen.

In de eurozone dreigt al deflatie, zeker na de forse daling van de olieprijzen, meent Commerzbank. Het bedrijf is overigens aanzienlijk somberder over de Chinese economie dan de centrale bank van het land. Commerzbank gaat uit van een groei van 6,5 procent in China volgend jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl