- Huizenprijzen zijn in juli op jaarbasis met gemiddeld 14,5 procent gestegen.
- De stijging van de huizenprijzen vlakt hiermee geleidelijk af.
- Economen verwachten dat de huizenprijzen in 2023 gemiddeld nog maar met 2,5 procent zullen toenemen.
- Lees ook: Dit betaal je voor een huis per 100 m2 in 40 regio’s in Nederland: van €627.500 in Amsterdam tot €216.300 in Delfzijl
Het tempo waarin de Nederlandse huizenprijzen toenemen, zwakt af. In juli merkte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de tweede maand op rij flink lagere stijgingen, terwijl er wederom veel minder huizen werden verkocht. Daarmee lijkt de markt tekenen van afkoeling te vertonen.
Voor een koopwoning moest in juli gemiddeld 14,5 procent meer betaald worden dan in dezelfde maand een jaar terug. In juni kwam de toename nog uit op 16,6 procent.
De prijsstijging is nog altijd fors, maar is bij lange na niet meer zo sterk als begin dit jaar. Toen ging het om een plus van zo’n 21 procent, het hoogste niveau in decennia.
Op maandbasis was in juli sprake van een stijging van de gemiddelde huizenprijs van nog maar 0,5 procent, blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster. De gemiddelde prijs van een koopwoning heeft intussen wel een nieuw recordniveau van 445.241 euro bereikt.
Afgelopen maand spraken economen van ABN AMRO de verwachting uit dat huizenprijzen dit jaar gemiddeld met 15 procent zullen stijgen, maar vanaf volgend jaar zal die prijsstijging afzwakken tot 2,5 procent.
Dat de prijzen nu minder hard oplopen hangt onder meer samen met de stijging van de hypotheekrente in de eerste helft van dit jaar. Daardoor is het bedrag dat veel mensen maximaal kunnen lenen afgenomen.
De hypotheekrente is deze zomer weer fractioneel gedaald, na een sterke stijging in de eerste helft van 2022. De vraag is hoe dit zich gaat ontwikkelen in het najaar. Van groot belang hierbij is de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, die sinds enkele weken weer een stijgende lijn vertoont.
Makelaarsorganisatie NVM merkte dat in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal huizen dat te koop staat in Nederland flink is toegenomen. Aan het eind van het tweede kwartaal stonden er 25.300 huizen te koop, wat 54 procent meer is dan aan het slot van het eerste kwartaal van dit jaar.