- Op de huizenmarkt doen zich maar signalen van afkoeling voor: het aantal hypotheekaanvragen en het gemiddelde hypotheekbedrag dalen.
- Het gemiddelde hypotheekbedrag zakte in het tweede kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds drie jaar, volgens adviesketen De Hypotheker.
- Tegelijk daalde het aantal hypotheekaanvragen met vijfduizend ten opzichte van vorig jaar, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).
- Lees ook: Duur wonen in de Randstad dichtbij je werk, of verhuizen, meer reizen en thuiswerken: zo kunnen de maandlasten uitpakken
Er zijn meer tekenen van afkoeling van de huizenmarkt nu het aantal hypotheekaanvragen in juni met vijfduizend is gedaald ten opzichte van vorig jaar, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Tegelijk zakte het gemiddelde hypotheekbedrag voor het eerst sinds drie jaar, constateert De Hypotheker.
Huizenkopers leenden in het tweede kwartaal gemiddeld 322.000 voor de aankoop voor een woning, volgens de keten van hypotheekadviseurs die zich baseert op eigen cijfers. Een jaar terug ging het volgens De Hypotheker nog om 326.000 euro.
Daarmee is het gemiddelde hypotheekbedrag met 1,2 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat is sinds 2019, toen de keten met de metingen begon, nog niet gebeurd.
De grootste daling was volgens De Hypotheker zichtbaar in Groningen (-17 procent) en Flevoland (-11 procent). In Zeeland (+12 procent), Limburg (+6 procent), Friesland en Drenthe (beiden +5 procent) is nog wel sprake van een stijging.
Tegelijk daalde in juni het aantal hypotheekaanvragen. In juni waren er 45.000 aanvragen, 5.000 minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt leverancier van hypotheeksoftware HDN.
Alleen op 16 juni was er een piek van 5.789 aanvragen, die volgens HDN werd veroorzaakt door de aangekondigde renteverhogingen. In mei noteerde HDN ook al een daling van het aantal aanvragen.
Hogere hypotheekrente zorgt voor daling van gemiddeld hypotheekbedrag bij nieuwe aanvragen
Volgens De Hypotheker is de daling van het gemiddelde hypotheekbedrag een nieuw teken dat de huizenmarkt afkoelt. Belangrijkste reden is het oplopen van de hypotheekrente. "De sterke stijging van de hypotheekrente doet zich steeds meer gelden", zegt directievoorzitter Michel van den Akker. "Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen."
Volgens De Hypotheker gaat het niet om een ongunstige ontwikkeling. "Hoewel er ondanks deze ontwikkeling nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode."
De hogere hypotheekrente is ook merkbaar bij het aantal oversluitingen van hypotheken. Daar zag De Hypotheker in het tweede kwartaal een flinke daling. Door het oplopen van de rente is het oversluiten van hypotheken namelijk minder aantrekkelijk geworden. HDN merkt de laatste maanden maanden dat vooral het aantal aanvragen van verbouwers van woningen toeneemt.
Aanbod koopwoningen stijgt, minder vaak overbieden
Andere signalen van afkoeling van de huizenmarkt die zich voordoen, zijn het grotere aanbod aan koopwoningen, het dalende aantal bezichtigingen en zoals eerder genoemd minder overbiedingen. Ook word de vraagprijs vaker verlaagd.
Op maandbasis is de gemiddelde verkoopprijs ook gestagneerd op ongeveer 430.000 euro, maar op jaarbasis is er nog wel sprake van een forse stijging van bijna 70.000 euro.
Huizenzoekers hoeven er volgens de laatste ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) overigens niet op te rekenen dat de huizenprijzen binnenkort gaan dalen. "Er zijn simpelweg te weinig huizen. Dat is niet zomaar weg", verklaarde DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen vorige maand. Hij gaf aan dat de prijzen komende jaren waarschijnlijk blijven oplopen, maar niet meer zo sterk als voorheen.
Lees meer over de woningmarkt:
- Duur wonen in de Randstad dichtbij je werk, of verhuizen, meer reizen en thuiswerken: zo kunnen de maandlasten uitpakken
- 5 scenario’s voor de ontwikkeling van de hypotheekrente – en de gevolgen voor je hypotheek als de rente stijgt of juist daalt
- Blik op je Geld: turbulente beurs en hoge hypotheekrente raken je portemonnee
- Bruto woonlasten fors hoger door stijging hypotheekrente: dit betaal je voor annuïtaire en aflossingsvrije hypotheek