Democraten en Republikeinen in de VS lijken niet meer in volle vaart naar de financiële afgrond te hollen. Beleggers in Europa halen opgelucht adem.
De Europese beurzen stonden donderdag op flinke winst. Beleggers reageerden positief op een bericht dat politici in Washington bereid zijn tot een compromis over het Amerikaanse schuldenplafond.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot van de ochtendhandel 1,3 procent hoger op 371,82 punten, terwijl de MidKap 0,8 procent won tot 574,88 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,6 procent.
De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden overwegen akkoord te gaan met een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond, zo liet een medewerker van de Republikeinse partijleiding weten. Het plan moet voorkomen dat de Verenigde Staten na 17 oktober niet alle financiële verplichtingen meer kunnen nakomen.
Het is niet bekend hoelang de tijdelijke verhoging zou moeten duren. President Obama heeft al gezegd akkoord te gaan met een dergelijke noodoplossing, mits daar geen bindende extra voorwaarden aan zijn verbonden.
Zorg schuldenplafond VS ebt weg
,,De markten hoeven zich nu even geen zorgen te maken over een faillissement van Amerika, dat geeft een draai aan het sentiment. Het betekent echter nog niet dat alles daadwerkelijk is geregeld. Dat moeten we nog even afwachten'', zei handelaar Cees Smit van Today's Beheer.
Boskalis ging 2 procent vooruit. Dochterbedrijf Dockwise heeft opdracht gekregen om het cruiseschip Costa Concordia weg te slepen voor 22 miljoen euro. BinckBank daalde 2,8 procent. De onlinebroker zou mogelijk een miljoenenclaim aan de broek kunnen krijgen van beleggers die zijn gedupeerd door een onlangs gearresteerde beleggingsadviseur.
Het Britse gokbureau Ladbrokes steeg 4,3 procent, door speculaties over een mogelijk overnamebod op het bedrijf. Het Franse chemieconcern Arkema profiteerde van een adviesverhoging van UBS en won 3,8 procent. Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall kreeg een lagere rating van kredietbeoordelaar Moody's en leverde 2,3 procent in.
De euro was 1,3530 dollar waard, tegen 1,3517 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag. Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 101,91 dollar per vat. Brent won 0,5 procent op 109,58 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl