- De escalatie van de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump zorgt woensdag weer voor een domper op Europese beurzen.
- In Amsterdam sloot de AEX-index 3,3 procent lager.
- China kwam met een verhoging van de importheffingen voor de VS naar 84 procent, nadat Trump de tarieven voor China tot 104 procent had verhoogd.
- Lees ook: De S&P 500-index is nog steeds 30% tot 40% te duur, volgens vermogensbeheerder van beursgoeroe Jeremy Grantham
De Europese beurzen zijn woensdag met flinke verliezen geëindigd. Beleggers verwerkten de verdere escalatie van de wereldwijde handelsoorlog. Zo gingen de Amerikaanse importheffingen voor bijna alle handelspartners van de Verenigde Staten in, maar werd China geconfronteerd met een extra heffing. China vergold die heffing en ook de Europese Unie kwam later op de dag met tegenmaatregelen.
De ontwikkelingen leidden tot tumult op de beursvloeren in Europa. De AEX op het Damrak verloor 3,3 procent en sloot op 796,45 punten. De MidKap zakte 2,6 procent tot 754,90 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 3,3 procent in. Een dag eerder veerden de Europese beurzen nog op. Daarmee toonden ze wat herstel van de zware koersval door Trumps aankondiging van ‘wederkerige’ heffingen.
Gemengd beeld op Wall Street
De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met wisselende uitslagen geopend na de verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. China kondigde aan de importheffingen op Amerikaanse goederen te verhogen naar 84 procent. Daarmee slaat Beijing terug na de verhoging van de Amerikaanse heffingen op Chinese producten naar 104 procent.
De Dow-Jonesindex noteerde in de vroege handel 0,4 procent lager op 37.494 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent tot 4974 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 15.331 punten.
De handelsoorlog die Trump heeft ontketend, heeft tot grote zorgen geleid op de financiële markten over een wereldwijde recessie en ook grote schade aan de Amerikaanse economie. Door alle onrust staan ook Amerikaanse staatsobligaties onder druk. Die staatsleningen worden in onzekere tijden op de beurs doorgaans als een veilige belegging gezien, maar daalden woensdag juist in waarde. Verder verloor de dollar aan waarde tegen andere munten zoals de euro.
De olieprijzen werden in al het tumult ook verder omlaaggetrokken tot het laagste niveau in ongeveer vier jaar. Grote oliemaatschappijen als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips leverden tot 2,9 procent in. Oliedienstverleners als Schlumberger, Baker Hughes en Halliburton gingen tot 2,1 procent onderuit.
Ook Walmart (plus 3,1 procent) kon op aandacht van beleggers rekenen. Het grootste supermarktconcern van de VS handhaaft zijn omzetverwachting voor dit jaar, ondanks alle onzekerheid door de heffingen. Delta Air Lines steeg 5,4 procent, ondanks een verlaging van de winstverwachting voor het lopende kwartaal omdat het vliegverkeer volgens het bedrijf wordt geraakt door de onzekerheid. Branchegenoten als American Airlines en United Airlines wonnen tot 4 procent.
Beurs Japan daalt fors, Hongkong houdt verlies beperkt
Woensdagochtend noteerden Aziatische beurzen gemengd. De Japanse Nikkei-index verloor 3,9 procent. De Kospi in Seoul koerste 1,7 procent lager en de beurs in de Taiwanese hoofdstad Taipei zakte 5,8 procent.
Toch stond de aandelenbeurs in Shanghai tussentijds ruim 1 hoger. De Chinese overheid kwam met steunmaatregelen om de pijn van de handelsoorlog te verzachten. Ook nam de interesse toe in techbedrijven in China die een grotere rol gaan spelen bij het streven van het Aziatische land naar meer autonomie.
Winsten voor techbedrijven SMIC en Xiaomi zorgden er ook voor dat de Hang Seng-index in Hongkong een fors verlies voor een groot deel wegwerkte. De graadmeter stond nog 0,4 procent lager, na een verlies van ruim 4 procent eerder.