Europese beurzen, waaronder de AEX-index, tekenden maandag forse verliezen.
De Amsterdamse hoofdindex is weer onder de 500 punten gezakt.
PostNL was in Amsterdam de sterkste daler, omdat de omzet en winst lager uitvielen dan verwacht.
De Amsterdamse aandelenbeurs eindigde maandag flink in het rood. Ook de andere Europese beurzen lieten forse verliezen zien na het lange weekeinde.
De AEX-index 5 ging uiteindelijk met een verlies van 3,2 procent de handel uit op 496,31 punten. De MidKap, met daarin PostNL, leverde 3,9 procent in tot 700,95 punten.
De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 4,2 procent. In Londen, waar in tegenstelling tot de andere Europese markten afgelopen vrijdag wel werd gehandeld, daalde de leidende FTSE 0,2 procent.
PostNL sterke daler
PostNL verloor 12,4 procent. Het bedrijf behaalde in het eerste kwartaal meer omzet uit de levering van pakketjes, geholpen door de coronacrisis.
Volgens analisten van KBC Securities vielen de omzet en winst echter lager uit dan gehoopt. PostNL waarschuwde daarnaast voor onzekerheden door de crisis die de resultaten kunnen beïnvloeden.
PostNL leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 12 miljoen euro, vooral door eenmalige kosten gerelateerd aan de overname van Sandd.
Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grote verliezer in de AEX met een min van 9,4 procent. Olie- en gasbedrijf Shell kampte met een reeks van adviesverlagingen en werd 5,4 procent lager gezet.
Verder was er veel aandacht voor de luchtvaartsector nadat superbelegger Warren Buffett liet weten zijn aandelen in de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te hebben verkocht.
Air France-KLM zakte 7,5 procent. Prijsvechters Ryanair en easyJet verloren 11,7 en 7,2 procent.
In Frankfurt daalde Lufthansa 3 procent. De luchtvaartmaatschappij verwacht binnenkort een akkoord met de Duitse regering over een reddingspakket van 10 miljard euro.
De euro was 1,0916 dollar waard, tegen 1,1002 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 19,73 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 26,40 dollar per vat.