De Europese aandelenbeurzen wisten maandagmiddag de eerdere verliezen deels weg te werken nadat was gebleken dat Wall Street licht hoger zou gaan openen.

De stemming bleef wel nerveus na de verkoopgolf van afgelopen vrijdag. In Amsterdam werd teleurgesteld gereageerd op een overnamebod van Liberty Global op Ziggo.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 392,95 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 630,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent. De FTSE in Londen leverde 1,3 procent in.

“De onrust over de koersdruk van de valuta van opkomende landen houdt aan en ook het kwartaalcijferseizoen verloopt niet echt sterk. Er is echter geen reden voor paniek en de koersdalingen passen in het kader van even wat gas terugnemen. In Amsterdam staat Ziggo in de schijnwerpers. Het bod zat er al aan te komen. De grote tegenvaller is echter dat er te veel aandelen Liberty worden aangeboden en te weinig cash”, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Blik op Fed

De focus van de markt is deze week vooral gericht op de Federal Reserve, die woensdag met een besluit komt over de verdere afbouw van het steunprogramma voor de economie. Beleggers overpeinzen de gevolgen van een mogelijk versnelde afbouw, waardoor de kapitaalvlucht uit opkomende landen waarschijnlijk verder wordt versterkt. De valuta van veel opkomende landen staan daardoor stevig onder druk.

De centrale bank van Turkije liet maandag weten alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de neergang van de Turkse lira te stoppen. Dat beloofde de centrale bank nadat de Turkse munt eerder op de dag tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de dollar en de euro was gezakt.

Ziggo daalt 2 procent na overnamebod

In de AEX stond Ziggo onderaan. Het aandeel van de kabelexploitant zakte ruim 2 procent tot 32,50 euro. Het Amerikaanse Liberty Global deed eerder op de dag een bod van 34,53 euro per aandeel op Ziggo. Het bod waardeert het Nederlandse bedrijf op in totaal circa 10 miljard euro.

Het bestuur van Ziggo beveelt het bod aan, maar beleggers zijn minder enthousiast. Het moederbedrijf van UPC betaalt slechts 11 euro in contanten, de rest wordt in aandelen voldaan.

In Londen verloor Vodafone 3,5 procent. Het Amerikaanse telefonieconcern AT&T verklaarde geen plannen te hebben voor een overnamebod op zijn Britse branchegenoot. De afgelopen tijd steeg de koers van Vodafone juist scherp door speculaties op een mogelijke overname.

De euro was 1,3665 dollar waard, tegen 1,3680 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 96,90 dollar per vat. Brent werd 0,5 procent goedkoper op 107,37 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl