De AEX sloot 0,3 procent in de min op 339,18 punten. De MidKap-index daalde 0,7 procent tot 621,66 punten. De beurzen van Frankfurt en Parijs verloren 0,3 en 0,7 procent. De beurs van Londen sloot 0,1 procent hoger.
Cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die afgelopen vrijdag naar buiten kwamen vielen sterk tegen. Dit voedde de angst dat de ontwikkeling van de Amerikaanse economie zwak zal blijven of dat de economie zelfs een nieuwe recessie zal doormaken.
Vertraging groei
,,Voor beleggers is de belangrijkste vraag nu hoever de vertraging van de groei doorzet. Wij geloven zelf niet in een scherpe terugval”, zei beleggingsstrateegMichel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. Volgens Van der Stee staan bedrijven er heel goed voor en is het beleid van centrale banken nog steeds ruim. ,,Dan is de kans op een echte terugval niet zo groot.”
Financiële aandelen leden onder zorgen over de Griekse schuldproblemen. Griekenland kreeg vrijdag weliswaar een nieuw deel van de toegezegdenoodleningen maar er zijn al volop speculaties over de vormgeving van nieuwe noodsteun aan het land. Wellicht moeten banken daaraan een bijdrage leveren.
Europese banken
In Londen verloor het aandeel in de Britse bank Lloyds 3,8 procent. De Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Credit Agricole daalden tot 2,8 procent. In Amsterdam stond bank en verzekeraar ING onderin de AEX met een min van 1,4 procent. Verzekeraar Aegon daalde 1,2 procent. In de MidKapverloor internetbroker BinckBank 3,4 procent.
Technisch dienstverlener Imtech meldde de grootste opdracht in de ruim 150-jarige geschiedenis van het bedrijf. Imtech gaat circa 800 gebouwen van een Duitse logistieke organisatie energiezuiniger maken. Volgens veel analisten gaat het om de gebouwen van Deutsche Post. Met het 15-jarige contract is een bedrag van circa 400 miljoen euro gemoeid. Imtech steeg 0,1 procent en was daarmee een van de beter presterende aandelen in de MidKap.
Euro
De euro noteerde een stand van 1,4610 dollar. Aan het einde van de beurshandel op vrijdag was de Europese munt 1,4590 dollar waard.
De olieprijzen stonden onder druk. Later deze week komen de leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) bijeen. Mogelijk zullen de leden besluiten om het productieplafond te verhogen. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper tot 99,45 dollar. De prijs van Brentolie daalde ook 0,8 procent tot 114,85 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl