De hoofdindex aan het Damrak eindigde 0,4 procent (1,12 punten) lager op 273,33 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging 1,1 procent (5,10 punten) achteruit tot 459,56 punten. In Frankfurt en Parijs liepen de verliezen eveneens op tot 1,1 procent. De FTSE-index in Londen toonde een tegengesteld beeld met een plus van 1,1 procent.

In New York begonnen de beurzen de handel met verliezen van ruim 2 procent. Wall Street moest op de eerste dag van de verkorte handelsweek de forse verliezen die maandag in Europa werden geleden nog verwerken.

Banken

Franse, Duitse, Britse en Nederlandse banken gingen opnieuw onderuit. In Parijs stonden Société Générale, BNP Paribas, Crédit Agricole en zakenbank Natixisonderaan met verliezen van 4,5 tot 6,5 procent. In Londen leverden Royal Bank of Scotland en Barclays tot 3 procent in. Het Duitse Commerzbank werd 3,4 procent minder waard.

In de AEX hoorde ING opnieuw bij de grootste verliezers, met een min van 3,7 procent. Elektronicaconcern Philips zakte ruim 4 procent na een adviesverlaging doorMorgan Stanley. Andere grote verliezers onder de hoofdfondsen waren TomTom, SBM Offshore, Aegon en Randstad, met minnen van ruim 2 procent.

Onzekerheid

De onzekerheid over de schuldencrisis nam dinsdag verder toe door het bericht dat 25 Duitse parlementariërs hebben geweigerd een wetsvoorstel voor verruiming van het Europese noodfonds te ondertekenen. Daarmee neemt de kans op een pijnlijke nederlaag voor bondskanselier Angela Merkel toe.

Ondertussen presenteerde de Italiaanse regering nieuwe bezuinigingsvoorstellen, die onder meer voorzien in een hogere btw en een speciale belasting voorgrootverdieners. Die maatregelen moet de zorgen op de financiële markten over de Italiaanse schuldenberg wegnemen.

Goudprijs

De rente op Italiaanse obligaties liep dinsdag licht terug, maar de vlucht naar veilige havens hield aan. De zoektocht naar veilig geachte beleggingen dreef de goudprijs naar een nieuw record en bracht de rente op 10-jarige Amerikaanse obligaties terug tot het laagste niveau ooit.

De Zwitserse centrale bank gaf dinsdag aan dat het de stijging van de frank, ook een veilige haven in de ogen van beleggers, tot stand wil brengen. Een euro moet volgens de bank minstens 1,20 frank waard zijn. Deze beslissing, die de winstgevendheid van exporterende Zwitserse bedrijven moet beschermen, zette de beurs in Zürich 4,4 procent hoger.

Euro

De euro steeg aanvankelijk in waarde ten opzichte van de dollar, maar gaf al snel terrein prijs. Bij het slot van de beurzen was de Europese eenheidsmunt 1,4005 dollar waard, tegen 1,4095 dollar aan het einde van de Europese handel op maandag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,4 procent tot 84,40 dollar. Brentolie werd met 111,30 dollar per vat daarentegen ruim 1 procent duurder.Olieconcerns Shell en BP wonnen respectievelijk 0,7 en 2,3 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl