Philips werd dinsdag niet beloond door beleggers voor de mededeling dat de lichtdivisie definitief naar de beurs gaat. Op de Amsterdamse beurs was het sentiment overwegend negatief.
De Amsterdamse beurs is dinsdag licht lager aan de handelsdag begonnen, maar zag in het eerste handelsuur het verlies steeds verder oplopen.
De andere graadmeters in Europa toonden eveneens duidelijke minnen. In Amsterdam maakte Philips bekend zijn zelfstandige lichtdivisie Lighting naar de beurs te brengen.
De AEX stond omstreeks 09.40 uur 1,4 procent lager op 435,06 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 656,69 punten. De indices in Parijs en Frankfurt zakten 0,9 procent tot 1,4 procent, Londen stond 0,5 procent lager.
Philips lager
Philips daalde 1,7 procent. Het concern brengt Lighting naar Beursplein 5, waarbij minstens een kwart van de aandelen zal worden aangeboden aan institutionele investeerders en particulieren. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.
In de hoofdindex stond geen enkel fonds in het groen. Aalberts (min 0,1 procent) toonde het kleinste verlies. ASML, DSM en SBM Offshore, alle drie ex-dividend, waren de grootste dalers met minnen tot 2,5 procent.
Verder wist Kendrion de aandacht op zich gericht, na de publicatie van kwartaalcijfers en de aankondiging van een nieuwe strategie. De producent van elektromagnetische componenten mikt de komende jaren op een verbetering van zijn winstmarge bij aanhoudende groei van de verkopen. Kendrion zijn omzet vorig kwartaal met 3 procent dalen, naar 111 miljoen euro. Kendrion zakte bij de kleinere fondsen 0,2 procent.
Elders in Europa opende een groot aantal financiële concerns de boeken. Zo zag de Zwitserse bank UBS (min 4 procent) de winst kelderen, terwijl een kleinere stroppenpot voor slechte leningen de prestaties van BNP Paribas juist goed deden. Het aandeel van de Franse bank won 3 procent.
Het Duitse Commerzbank en het Britse HSBC kwamen ook met cijfers naar buiten en stonden respectievelijk 5,7 procent lager in Frankfurt en 0,9 procent hoger in Londen.
Amerikaanse olie was 1,1 procent duurder bij een prijs van 45,26 dollar per vat. De prijs van Brent steeg ook 1,1 procent naar 46,32 dollar per vat. De euro werd voor 1,1578 dollar verhandeld, tegen 1,1515 dollar aan het einde van de beurshandel op maandag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl