• Dividenden maken een behoorlijk deel uit van het totale rendement van een aandelenindex.
  • De AEX Total Return, die uitgaat van herbelegging van dividend, dikte sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009 met bijna 400 procent aan. Dat is fors meer dan de reguliere AEX.
  • Business Insider laat voor vier beleggingsperiodes zien hoe groot de invloed is van dividenden op het rendement.
  • Ook kun je met onze tool berekenen hoe de Amsterdamse hoofdindex het tijdens een door jou gekozen beleggingsperiode heeft gedaan, mét of zonder herbelegging van dividend.

De Amsterdamse AEX-index blijft niet achter bij de opmars van aandelenmarkten die sinds maart vorig jaar is ingezet. Het mandje van de 25 grootste fondsen op het Damrak sloot afgelopen week op een nieuw record van 716,80 punten.

De verklaring voor de markthausse is simpel: vrijwel eensgezind rekenen financiële markten dit jaar op een bruisende economie.

Zolang de inflatie niet al te hard oploopt en langlopende rentes op kapitaalmarkten beperkt stijgen, maken beleggers zich niet al te veel zorgen. Al zijn er de komende maanden mogelijk wel beren op de weg.

Lees ook: Kans op beurscorrectie op korte termijn neemt toe, maar de pijlers onder beurs blijven sterk – dit is de reden

De toekomst zal uitwijzen of de AEX-index vanaf het huidige recordniveau verder omhoog gaat of dat dit voorlopig de piek is geweest.

Nu we op een historisch hoogtepunt zijn beland, is het een mooi moment om de balans op te maken.

Dividenden schelen behoorlijk in het totale rendement van de AEX

De AEX stond maandag 12 april op een winst van 75 procent ten opzichte van het dieptepunt van de coronacrisis in maart vorig jaar en 235 procent hoger dan het laagste punt tijdens de financiële crisis in 2009!

Wie meent dat dit indrukwekkend is, moet beseffen dat deze resultaten exclusief dividenden zijn. Als we die meerekenen dan bedraagt het rendement van de zogeheten AEX Total Return inmiddels bijna 400 procent ten opzichte het dieptepunt van de financiële crisis van 2009!

De herbelegging van dividenden moet meegerekend worden om een goed beeld te krijgen over de historische prestatie van een index. Bijvoorbeeld voor beleggers in de AEX hangt de waarde van de investering af van de beursschommelingen, maar ook van hoeveel winstuitkeringen de fondsen in de index doen en de vraag of je die als belegger vervolgens weer herbelegt.

Het is dan ook handig om te weten hoeveel dividenden op de lange termijn schelen in het totale rendement van een index.

Business Insider Nederland kijkt naar hoe de AEX in de afgelopen jaren heeft gepresteerd en welk deel van het rendement afkomstig is van de uitbetaalde dividenden. Daarvoor kijken we naar wat het totale rendement geweest is in vier beleggingsperiodes en hoeveel daarvan afkomstig is van dividenden.

We nemen twee belangrijk pieken en dieptepunten van de afgelopen jaren als startpunten voor de vier beleggingsperiodes:

Bron gegevens: Euronext
Bron gegevens: Euronext

De grafiek laat zien dat de AEX sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009 in een bijna rechte lijn omhoog is geklommen.

Belangrijke momenten binnen deze periode waren de euforie in de maanden na het begin van het opkoopprogramma door de Europese Centrale Bank in 2015 en de piek van februari 2020 net vóór de coronacrisis. Ook het dieptepunt in maart vorig jaar was een memorabel moment. Toen de beurzen wereldwijd plotseling in een rap tempo kelderden, zat de schrik er goed in bij veel beleggers.

Wij kijken overigens niet verder terug dan 2009 omdat de gegevens van de AEX Total Return-index bij Euronext alleen vanaf dat jaar beschikbaar zijn.

Dividenden wegen zwaarder bij een langere beleggingshorizon

Wij berekenen wat het rendement van de AEX geweest is met én zonder dividenden tijdens de vier geselecteerde beleggingsperiodes:

Wat meteen opvalt is dat dividenden zwaarder wegen naarmate de beleggingshorizon langer wordt.

Kijk je naar het rendement van de AEX sinds medio februari 2020, dus vlak voor de coronacrash, dan is dat zonder dividend 12 procent en mét dividend 15 procent. In heb laatste geval maakt het dividend bijna aan vijfde van het totale rendement uit.

Reken je vanaf het bodemniveau van 18 maart 2020, dan is het rendement van de AEX zonder dividend 75 procent en mét dividend 79 procent. In het laatste geval maakt het dividend maar 5 procent uit van het totale rendement. Het gros van het rendement komt door de koerswinst in de afgelopen dertien maanden.

Bij een langere beleggingshorizon maken de winstuitkeringen een aanzienlijk groter deel uit van het totale rendement: ongeveer 41 procent sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009 én zo'n 42 procent sinds de piek kort na de start van het ECB-opkoopprogramma in 2015.

Waarom gebeurt dat?

Als belegger ontvang je dividenden in een redelijk gestage stroom tijdens de beleggingsperiode. Deze worden vervolgens herbelegd en daardoor neemt de omvang van je belegging elke keer toe. Op elke extra stukje belegging dat je vanwege de dividenden krijgt, ontvang je in de toekomst nog meer dividenden en uiteraard stijgt het herbelegde dividend in waarde mee als de markt meezit. Er treedt dus een soort rente-op-rente effect op.

Hoe langer de beleggingshorizon hoe sterker het rente-op-rente effect en dat geldt dus ook voor het herbeleggen van dividenden.

Belegging van €50.000 en €100.000 met én zonder dividend

We laten de impact van de herbelegging van dividenden op het totale rendement van de AEX zien aan de hand van twee voorbeelden.

Meneer Jansen ontvangt een erfenis van 50.000 euro en besluit die volledig in een ETF te steken die de AEX-index volgt.

Dit is hoe zijn vermogen zich ontwikkelt als hij vijf of tien jaar terug had belegd in de AEX-index.

Als we eerst naar de beleggingstermijn van vijf jaar kijken, dan had een investering van 50.000 euro in de AEX meneer Jansen zonder herbelegging van dividend 78.579 euro opgeleverd; mét dividend zou dat 92.311 zijn geweest. Een verschil van bijna 14.000 euro. We kijken hier naar het bruto rendement, dus vóór aftrek van beleggingskosten en de vermogensbelasting.

Bij een langere beleggingshorizon van tien jaar zou het vermogen van onze belegger inclusief herbelegging van dividenden 134.149 euro aantikken. Zonder dividend zou dat 97.496 euro zijn, een verschil van bijna 37.000 euro.

Uit dit voorbeeld blijkt opnieuw dat het rente-op-rente effect van de herbelegging van dividenden met de tijd zwaarder weegt.

Laten we kijken wat er gebeurt als de erfenis van meneer Jansen twee keer zo groot wordt: 100.000 euro. Hij belegt het geld weer in een ETF die de AEX-index volgt.

Ook in dit voorbeeld zien we dat een langere beleggingsperiode van tien jaar meer vermogen en ook meer kapitaal uit dividenden oplevert:

Check met onze tool hoe jij scoort tegen de AEX met en zonder dividenden

Wij hebben hierboven willekeurige beleggingsperiodes genomen, maar als belegger wil je wellicht weten hoe je zelf scoort tegenover de AEX.

Business Insider heeft een tool gebouwd waarmee je het rendement van de AEX met of zonder dividenden kunt selecteren voor de periode die voor jou relevant is.

Vul bij de onderstaande linkjes de gewenste startdatum en einddatum in en je ziet wat de hoofdindex op Beursplein 5 binnen die periode heeft gedaan.

AEX Rendement (zonder dividend): hoe scoor jij?

AEX Total Return (met dividend): hoe scoor jij?


Lees meer over dividenden: