De effectenbeurs in Amsterdam ging woensdagochtend na een vlakke opening voorzichtig omhoog. De andere Europese aandelenmarkten toonden een minder positief beeld, waarbij grote uitslagen uitbleven. De handel staat vooral in het teken van de verklaring die de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke later op de dag zal geven voor de economische comissie van het Congres.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent hoger op 370,61 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 550,47 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten 0,1 procent. De FTSE in Londen leverde 0,3 procent in.
Marktpartijen verwachten dat Fed-voorzitter Bernanke zal aangeven dat het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve zal worden voortgezet. Dinsdag liet de president van de centrale bank van St. Louis al weten dat het stimuleringsprogramma van de Fed voorlopig door moet gaan.
BNP Paribas
In Parijs wonnen BNP Paribas en Crédit Agricole respetievelijk 0,1 en 0,7 procent. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s staan de grote Franse banken er beter voor dankzij de afbouw van schulden in 2012. De financierings- en liquiditeitsprofielen van de concerns zijn volgens het kredietbureau echter nog altijd zwakker dan van buitenlandse concurrenten.
Elektronicabedrijf Philips boekte de grootste winst in de AEX met een plus van 1,6 procent. Bestuursvoorzitter Frans van Houten liet dinsdag nogmaals weten dat het bedrijf op koers ligt om zijn doelen voor dit jaar te halen. Technisch dienstverlener Imtech stond onderaan met een min van 2,2 procent.
Brunel
In de MidKap stond Brunel onderaan met een verlies van 1,4 procent. De detacheerder heeft de omzet in het eerste kwartaal zien stijgen, terwijl de winst afnam. Het bedrijf geeft geen concrete verwachting voor de rest van het jaar, maar stelt ,,met vertrouwen” naar de toekomst te kijken. Vastgoedonderneming NSI ging aan kop met een plus van 0,7 procent.
De euro was woensdag 1,2925 dollar waard, tegen 1,2912 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,81 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 103,35 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl