De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 1,8 procent lager op 270,80 punten. De MidKap-index verloor 2,3 procent tot 448,83 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen daalden de beurzen tussen 2 en 2,6 procent.

Beleggers bleven ongerust over de schuldsituatie in Griekenland nadat het besluit over de verstrekking van de volgende termijn van 8 miljard euro aan het noodlijdende land vooruit werd geschoven.

Rapport

De ministers van Financiën van de eurolanden stelden eerst te willen wachten op de rapportage van de inspecteurs van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank – de zogenoemde trojka. Dat rapport wordt niet voor 13 oktober verwacht.

In Brussel dook Dexia ruim 25 procent omlaag door aanhoudende zorgen over de financiële gezondheid van de Frans-Belgische bankverzekeraar. De Belgische krant De Standaard meldde daarnaast dat Dexia wordt opgesplitst in een goed deel en een slechte tak.

UBS

Ook liet de Belgische minister van Financiën Didier Reynders weten dat de Franse en Belgische regering Dexia zo nodig zullen redden met nieuwekapitaalinjecties.

UBS daalde in Zürich 1,3 procent. De Zwitserse bank verwacht in het derde kwartaal van dit jaar toch een bescheiden winst te zullen boeken, ondanks de fraude van een handelaar die de bank 2,3 miljard dollar kostte.

Air France-KLM

In Amsterdam was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste daler in de AEX met een min van ruim 5 procent. Bank en verzekeraar ING volgde met een verlies van 4,7 procent. Supermarktconcern Ahold en telecombedrijf KPN waren de enige stijgers onder de hoofdfondsen met kleine winsten van 0,5 en 0,3 procent.

Dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore daalde 1 procent. Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft het contract voor het varend boor- enopslagplatform Serpentina van SBM Offshore verlengd met 2 jaar.

De euro zakte verder weg tot 1,3178 dollar, tegen 1,3260 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 76,43 dollar per vat en Brentolie zakte 0,9 procent tot 100,85 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl